FlyDubai Havayolları CEO'su Gays el-Gays, söz konusu havayollarına ait uçağın Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Don kenti yakınlarında düşme nedeniyle ilgili açıklama yapmak için henüz erken olduğunu belirtti.

Gays, Dubai'de düzenlediği basın toplantısında, uçak kazasında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Uçakta bulunan 4'ü çocuk 55 yolcu ile 2'si kadın 7 kişilik mürettebattan kurtulan olmadığını belirten Gays, "Uçağın düşüş nedeni hakkında bir şey söylemek için henüz erken. Kriz yönetimi dairesinden bir ekip olay yerine gitmek üzere yola çıktı. Ayrıntılı bilgiye ulaşabilmek için Rus yetkililerle iş birliği halinde çalışıyoruz." dedi.

Gays, uçağın düşüş nedenine ilişkin Rus yetkililerle iş birliği halinde yürütülecek soruşturmaya FlyDubai ve Boeing şirketleri ile Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin katılacağını ifade etti.

Uçaktaki 7 kişilik mürettebatın uyruklarına ilişkin de bilgi veren Gays, uçağın pilotunun Kıbrıs, yardımcı pilotun İspanya, diğerlerinin ise Rus, Kolombiya ve Şili vatandaşı olduğunu aktardı.

Düşen uçağın 2011 yapımı olduğunu ve son olarak 21 Ocak'ta bakımdan geçtiğini kaydeden FlyDubai Havayolları CEO'su, pilotun 5 bin 900, yardımcısının ise 5 bin 700 saat uçuş tecrübesi bulunduğunu dile getirdi.

Gazetecilerin ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesine ilişkin yönelttiği bir soruya ise Gays, şu anki önceliklerinin ölenlerin yakınlarının yanında durmak olduğunu ancak FlyDubai'nin sigortacılık kanununa bağlı bir kurum olduğunu ifade etti.

Rusya Soruşturma Komitesi daha önce yaptığı açıklamada, uçağın kara kutularının bulunduğunu ve kazanın nedeniyle ilgili teknik arıza, kötü hava şartları veya pilotaj hatası ihtimalleri üzerinde durulduğunu bildirmişti.

BAE'DEN RUSYA'YA TAZİYE

Öte yandan Dubai hükümetinin resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada, "BAE, uçak kazasında hayatını kaybedenler dolayısıyla kurbanların ailelerine ve Rus hükümeti ile halkına derin üzüntülerini ifade etmektedir." denildi.

BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum da uçak kazasında hayatını kaybedenler için bir taziye mesajı yayımladı.

Arapça, İngilizce ve Rusça olarak yayımlanan mesajda, "Düşen FlyDubai Havayollarına ait uçakta hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Bu zor zamanlarda kalplerimiz sizinle." ifadeleri yer aldı.

FlyDubai Havayolları'na ait, charter seferi için Dubai'den kalkan Boeing 737-800 tipi uçak, yerel saatle 03.50'de başkent Moskova'nın 950 kilometre güneyindeki Rostov-na-Don kenti yakınlarında düşmüştü. Uçakta bulunan 55'i yolcu 7'si mürettebat toplam 62 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya Olağanüstü Haller Bakanlığının açıklamasında hayatını kaybeden 55 yolcudan 44'ünün Rus, 8'inin Ukrayna, 2'sinin Hindistan, birinin ise Özbekistan vatandaşı olduğu bildirilmişti.