Çevreci ve Yeşil Parti yöneticileri, bugün yaptıkları açıklamalarda, eylemlerin bastırılması için güvenlik güçlerini bölgeye gönderen İçişleri Bakanlığı'nı suçlarken, mecliste konu ile ilgili soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Sağcı eski Başbakan François Fillion ise çevreci hareketi ''şiddeti siyasete alet etmekle''suçladı.

Küreselleşme aleyhtarı gösterilerin yayılmasına öncülük yapan Çevreci ve Yeşil Parti üyesi Jose Bove, jandarmayı bölgeye göndererek olayların kontrolden çıkmasına yol açtığı için İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'yi ağır bir dille suçladı. Aynı partiden CecileDuflot de konu ile ilgili vakit geçirilmeden meclisten soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Suçlamalara karşı çıkan İçişleri Bakanı Cazeneuve ise gencin ölümünü, ''siyasi bir araç haline'' getirdikleri gerekçesiyle muhalefet partilerine sert tepki gösterdi.

Fransız bakan, soruşturmanın henüz tamamlanmadığını belirterek çevreci parti temsilcilerini aceleci davranmakla suçladı. Fransız bakan, eylül ayından bu yana süren protestolarda 56 jandarmanın yaralandığını, konu ile ilgili 39 dava açıldığını belirterek şiddete başvurdukları gerekçesiyle eylemcileri eleştirdi.

İçişleri Bakanlığı, gencin, baraj bölgesinde bir patlama sonucu hayatını kaybettiğini açıklamış ancak patlamaya neyin yol açtığı konusuna açıklık getirmemişti.

Yapılması planlanan barajla, 24 endüstriyel tarım tesisine su sağlanması hedefleniyor.

Çevreciler ise barajın yapılmasıyla 39 hektarlık Sivens Ormanı'yla koruma altında olan 94 canlı türünün yok olacağı görüşünü dile getiriyor.