Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Manuel Valls'in Fransa'yı "apartheid" rejimiyle kıyaslayan ifadelerine ilişkin, "Valls'in bu ifadeyi kullanması karşısında dehşete düştüm. Fransa'yı apartheid rejimiyle karşılaştırmak bir hatadır" dedi.

France 2 televizyon kanalına konuşan muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) Başkanı Sarkozy, Başbakan Valls'in başlattığı "apartheid" tartışmalarına değindi.

Sarkozy, "Fransa kamuda özgürlüklerin bulunduğu, sağlık ve eğitimin ücretsiz verildiği bir ülkedir. Valls'in bu ifadeyi kullanması karşısında dehşete düştüm. Fransa'yı apartheid rejimiyle karşılaştırmak bir hatadır" yorumunu yaptı.

UMP Milletvekili Laurent Wauquiez de Ulusal Meclis'teki konuşmasında Valls'i eleştirerek, "Fransa, apartheid değildir. Bunu söyleyerek değerlerimizi zayıflatıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Valls ise banliyölerdeki yaşama ilişkin ifadeleri daha önce de kullandığını ve bu hayatı Evry'de belediye başkanlığı döneminde bizzat yaşayarak gördüğünü belirtti.

Valls, dün düzenlediği basın toplantısında, Fransa'da ırkçı ayrımcılığın devam ettiğini belirterek, "Fransa'da sosyal, etnik ve bölgesel açıdan apartheid var. Bugün yaşadıklarımız 2005'teki ayaklanmaları hatırlatıyor. İnsanların şehirden uzaklaştırılması, gettolaşma ve kişilerin damgalanması hala devam ediyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

''Apartheid'' rejimi adı verilen ırkçı ayrımcılık sistemi, 1948-1994 yılları arasında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Ulusal Parti tarafından uygulanmıştı. Rejim, beyaz tenlilerin, siyah tenlilere vatandaşlık hizmetleri açısından üstünlüğünü öngörüyordu.