Fransa'da geçen yılın başında Charlie Hebdo mizah dergisi ve Musevilere ait markete düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenler, bu hafta başkent Paris ve ülke genelinde törenlerle anılacak.

Paris Belediyesi, terör saldırılarının düzenlendiği üç ayrı bölgede kurbanların anısı için hazırlanan plaketlerin, salı günü törenle yerlerine asılacağını duyurdu.

Başkentteki Cumhuriyet Meydanı'nda da pazar günü Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılımıyla anma töreni düzenlenecek. Törende, 10 metre uzunluğunda meşe ağacı dikilecek.

Terör saldırılarında yazar ve çizerlerinin önemli bir kısmını kaybeden Charlie Hebdo dergisi, çarşamba günü özel sayıyla çıkacak.

Derginin yurt dışında da çok fazla satılması beklenen 32 sayfalık bu özel sayısı, yaklaşık 1 milyon adet basılacak. Derginin basına tanıtılan kapağında, tanrı olarak tasvir edilen "ilahi varlık", üzerinde kan lekeleriyle arkasında kalaşnikof bir tüfekle yer alırken, altta "katil hala kaçıyor" ifadesi bulunuyor.

Saldırıda ölen çizerler Cabu, Wolinski, Charb, Tignous'un daha önce yayınlanan karikatürlerinin yanı sıra Kültür Bakanı Fleur Pellerin ve sinema oyuncuları Juliette Binoche ve Isabelle Adjani'nin çizimleri bu sayıda yer alacak.

Derginin geçen yıl saldırıların ardından çıkarttığı özel sayı 7 milyon tiraj yapmış, 10 milyon avro gelir sağlanmıştı. Bu paranın daha sonra, ölenlerin ailelerine dağıtılacağı açıklanmıştı.

Bu arada, Fransızların dünyaca ünlü rock şarkıcısı Johnny Hallyday'in terör saldırılarının ardından düzenlenen ve dünya liderlerinin de katıldığı yürüyüşün ardından bestelediği "Ocak ayında bir pazar günü" şarkısının tanıtımı yine hafta içinde yapılacak.

Paris'i ocak ayında kana bulayan eylemler, Said ve Şerif Kouachi kardeşlerin Charlie Hebdo dergisine 7 Ocak'ta düzenledikleri ve 12 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısıyla başlamıştı. İki kardeş daha sonra ölü ele geçirilmişti.

Amedy Coulibaly isimli terörist de 8 Ocak'ta Paris'in merkezinde bir kadın polisi öldürmüş ve 9 Ocak'ta Musevilere ait bir markette rehin aldığı dört kişi ve kendisi, polis operasyonu sırasında hayatını kaybetmişti. Polisle çatışmaya girmeden önce televizyon kanalına canlı bağlanan Coulibaly, dergiye saldırı düzenleyen iki kardeşle hareket ettiğini söylemişti.

Paris, 13 Kasım'da da altı ayrı bölgeye düzenlenen ve 130 kişinin ölümüne, 351 kişinin yaralanmasına neden olan saldırılarla sarsılmıştı.

Bu saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Hollande tarafından ilan edilen olağanüstü halin uzatılmasının önünü açan yasa tasarısı geçen ay parlamento tarafından kabul edilmişti.