Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protesto amacıyla yapılan grevler ve buna bağlı benzin sıkıntısı devam ederken sendikalar bu kez bir havalimanını bloke etti.

Fransa'nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT önderliğindeki grup, sabahtan bu yana Clermont-Ferrand kentinde bulunan Clermont-Ferrand-Aulnat Havalimanı'na çıkan yolları kesti.

Gruba, "Gece Ayakta" eylemcileri de destek verirken, yolcular havalimanına ancak yürüyerek ulaşabildi. Eylemciler, dün de Gerzet petrol deposunu bloke etmiş ancak eylemlerine gece son vermişlerdi.

Gruptan yapılan açıklamada, benzer eylemlerin gelecek günlerde artarak devam edeceği kaydedildi.

Havalimanının internet sitesinde ise yolcuların havalimanına ulaşmak için tercih etmesi gereken yürüyüş güzergahı konusunda bilgi veriliyor.

Sitede yer alan uyarıda, uçuşlarda iptal olmadığı ama blokaja bağlı olarak bazı uçuşlarda gecikmeler yaşanabileceği kaydedildi.

Clermont-Ferrand-Aulnat Havalimanı'ndan Amsterdam, Ajaccio, Paris, Nice, Lyon gibi birçok şehre uçuş bulunuyor.

Öte yandan yasa tasarısı protestoları kapsamında Fransa Ulusal Demiryolları (SNCF), dün geceden itibaren süresiz greve çıktı. Grev nedeniyle şehirler arası ulaşımda ve bazı banliyö seferlerinde yüzde 50 aksama yaşanıyor.

Grevden İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor.

Fransa Ulusal Pilot Sendikası, hafta başında yaptığı açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağını belirtmemişti.

Geçen hafta sivil havacılık sektöründeki sendikalar da 2-5 Haziran'da büyük bir grev yapacak. Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP'de de 2 Haziran'da gece 03.00 itibarıyla süresiz grev başlayacak.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.