Dünyanın moda merkezlerinden biri kabul edilen Fransa, aşırı zayıf mankenlerin podyuma çıkmasını yasaklamaya hazırlanıyor.

Sosyalist milletvekili Olivier Veran, "Mankenlerin zayıflayabilmek için sağlıklarını tehlikeye attığını ve konunun ticari bir sömürü aracı haline geldiğini" belirterek "aşırı zayıf genç kızların podyuma çıkmasının yasaklanması" için hükümetin gönderdiği sağlık reformuyla ilgili yasa tasarısına değişiklik önergesi sundu.

Sağlık Bakanı Marisol Touraine, hükümetin değişiklik önergesine destek vereceğini açıkladı.

Touraine, aynı değişiklik önergesinde yer alan "anoreksiya" ile ilgili maddeyi de destekleyeceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı, değişiklik önergesinin kabul edilmesinin bu konuda sorun yaşayan genç kızlar için ciddi bir mesaj olabileceğine dikkati çekti.

Söz konusu önerge, kurallara uymayan manken ajansı yetkililerine 75 bin avroya kadar para cezası ile 6 aya kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Paris'teki moda evlerinin özellikle "haute couture" defilelerinde aşırı zayıf mankenlere yer vermesi ve mankenlerin zayıflayabilmek için sağlıklarını tehdit eden diyetler yapması, son yıllarda kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açıyor.

Fransa'da yaklaşık 40 bin genç kızın, anoreksiya, nervoza ve bulimia gibi yeme bozukluklarından muzdarip olduğu sanılıyor.