Fransa'da İl Genel Meclisi'nin belirlendiği yerel seçimlerin ilk turunu Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) liderliğindeki merkez sağ önde bitirdi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, UMP, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket'ten (MODEM) oluşan merkez sağ oyların yüzde 31'ini, aşırı sağcı Milli Cephe (FN) oyların yüzde 24'ünü, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise oyların ancak yüzde 20'sini aldı.

Oy sayma işlemi büyük şehirlerde hala devam ederken seçimlerin resmi olmayan galibi UMP Lideri Nicolas Sarkozy, FN Lideri Marine Le Pen ve Başbakan Manuel Valls sonuçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, birçok bölgede seçmenlerin merkez sağa oy vermeyi tercih ettiklerini belirterek, "Fransa'da değişim başladı ve durmayacak" yorumunda bulundu.

Le Pen ise önemli bir başarı elde ettiklerini ifade ederek, seçimlerde hezimete uğrayan hükümete ve Başbakan Manuel Valls'e istifa çağrısında bulundu.

Başbakan Manuel Valls ise sol seçmene birlik olma çağrısında bulanarak, seçimlerin ikinci turunda aşırı sağa oy verilmemesini istedi.

İkinci turu haftaya pazar günü yapılacak seçimlerde, Fransa'da toplam 2054 kantonun her birinde 101 İl Genel Meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçilecek. İl Genel Meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip.

Seçimlerin ilk turunun kesin sonuçlarının bugün akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.