Fransa Parlamentosu, yeni istihbarat yasa tasarısını onayladı.

Senato Genel Kurulunun 9 Haziran'da tasarıyı kabul etmesinin ardından, dün akşam Meclis Genel Kurulunda oylama düzenlendi. El kaldırılarak yapılan oylamada tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

Senato ve Meclisin de onayının ardından, tasarı yasalaşmış oldu. Meclis ve Senatonun bazı üyeleri tasarıya temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu yüzden tasarının Anayasa Mahkemesine gönderilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı François Hollanda da anayasaya uygunluğunu denetlemek için yasayı Anayasa Mahkemesine götürebileceği mesajını vermişti.

Terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin arttırılmasını öngören yeni istihbarat yasası, insan hakları ihlallerine zemin hazırlayacağı için eleştiriliyor. İstihbarat yasası, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasının önünü açıyor.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks, daha önce Fransız parlamenterlere yaptığı çağrıda, istihbarat yasa tasarısında "hukuk devleti ve temel hakların korunması için" gerekli değişikliklerin yapılmasını istemişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı olduğu tasarıyla ilgili Fransız senatörlere mektup gönderen Muiznieks, terörle mücadele ederken temel insan haklarının ihlal edilmemesi ve hukuk devleti ilkesinin garanti altına alınması çağrısında bulunmuştu.

Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve devamındaki üç gün içinde düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti. Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.