Fransa'da bir belediyenin tarafından uygulanan tesettür mayosu yasağı idari mahkeme tarafından askıya alındı.

Lille İdare Mahkemesi, ülkenin kuzeyinde yer alan Touquet Belediyesi tarafından uygulanan tesettür mayosu yasağının askıya alındığını duyurdu.

Mahkeme, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Cumhuriyetçiler'in yönetimde olan Touquet Belediyesi'nin yasağının "kişisel hak ve özgürlükleri çok büyük ölçüde zarar verdiğine" hükmetti.

Fransa'da tesettür mayosu tartışmaları geçen ay Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı.

Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Marsilya'daki olayın ardından ülkenin güney kıyılarında başta Cannes ve Villeneuve-Loubet belediyeleri olmak üzere birçok kent sahilinde tesettür mayosunu yasaklanmıştı.

Danıştay ise İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneğinin başvurusuyla Villeneuve-Loubet Belediyesi'nin başlattığı ve Nice İdare Mahkemesi'nin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararını durdurmuştu.

Danıştay'ın kararında, Villeneuve-Loubet'deki bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altı çizilirken bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı kaydedilmişti.

Danıştay'ın kararı emsal teşkil etse de bazı belediyeler, yasak kararını ısrarla uygulamaya devam etmişti.