Bodrum'da cansız bedeni sahile vuran Aylan adlı küçük çocuğun dramatik ölümünün ardından "Yeni Aylanlar olmasın" sloganı ile başlatılan kampanyaya ülkenin tanınmış yaklaşık 50 sanatçısı imza attı.

Isabelle Adjani, Carole Bouquet, Matthieu Chedid, Charles Berling, Charlotte de Turckheim, Lorant Deutsch ve Laura Smet gibi ünlü isimlerin imzaladığı kampanya dilekçesinde "savaş ve baskılardan kaçan kadın, erkek, çocukların yaşadığı trajedi karşısında sessiz ve duyarsız kalınmaması" istendi.

Ülkede pazar günleri çıkan Le Journaldu Dimanche gazetesinde yayınlanan dilekçede, AB hükümetlerine sorunun çözümü için gerekli çabayı göstermeleri çağrısı yapıldı.

GÖÇMENLERE YARDIM TOPLANTISI

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise 12 Eylül'de sığınmacılara yapılacak yardım konusunda belediye başkanlarını toplantıya çağırdı. Sığınmacı krizi karşısında ülkedeki belediye başkanlarının seferber olmasından büyük memnunluk duyduğunu kaydeden Cazeneuve, basına yaptığı açıklamada, 12 Eylül'de düzenlenecek toplantıda yapılacak yardımların koordinasyonun ele alınacağını bildirdi.

Fransa'nın geçmişte baskıdan kaçanlara her zaman kapılarını açtığını dile getiren Cazeneuve, Fransa'nın bu geleneği sürdüreceğini ifade etti.

Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması ise hükümetin Almanya'nın izinden gidip sığınmacı kabulü konusundaki yasayı gevşetmesine seçmenlerin karşı çıktığını ortaya koydu.

Odoxa kamuoyu şirketi tarafından Le Parisien gazetesi için yapılan araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 55'i hükümetin yasada yumuşamaya gitmesine karşı çıkıyor. Araştırma, sığınmacıların ülke topraklarına kabulüne sol seçmenin sıcak baktığını, sağ seçmenin ise karşı çıktığını gösteriyor.

Başkent Paris'te dün düzenlenen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı sığınmacılara destek gösterisinde AB'nin göç politikaları protesto edilmişti.