Fransa'da bugün itibariyle yoğun bir grev dalgasının içine girmeye hazırlanırken ülkede benzin kıtlığı hala devam ediyor.

Ülkede 2 hafta önce yeni çalışma yasası protestoları kapsamında başlayan benzin sıkıntısı, hükümetin "pazartesiden itibaren çözüleceğini" açıklamasına rağmen etkisini sürdürüyor.     

Fransa çapında benzin sıkıntısı olan istasyonların güncel haritasını veren http://penurie.mon-essence.fr/w/ adresli internet sitesinde göre, ülkedeki Total harici 10 bin 271 istasyondan 3 bin 47'sinde benzin kıtlığı devam ediyor.     

Total istasyonlarının yüzde 70'inde artık sıkıntı kalmadığı kaydedilirken diğerlerinin yaklaşık yüzde 30'unda benzin bulmak hala zor.     

Özellikle Paris ve çevresinde etkili olan sorun nedeniyle, şehirdeki istasyonların bir kısmı ya tamamen kapalı yada önünde uzun kuyruklar oluşuyor.     

Ülkedeki 8 rafineriden 6'sında grev kısmen de olsa devam ederken Le Havre'de bulunan petrol limanı da grevden yoğun şekilde etkileniyor.     

Gonfreville-l’Orcher ve Grandpuits petrol rafinerilerini besleyen limandan, Fransa'nın petrol ithalatının yüzde 40'ı yapılıyor. Liman, Paris'teki Orly ve Charles de Gaulle havalimanları ile Almanya'daki Frankfurt Havalimanı'na da petrol gönderiyor.     

Limandaki grev nedeniyle, petrol gemileri, taşıdıkları ham petrolü boşaltmak için uzun süre açık denizde beklemek zorunda kalıyor.       

Başbakan Manuel Valls, limanda en azından Paris'teki havalimanlarını beslemek için 2 petrol tankının çalışması gerektiğini söylemişti.     

Çalışanlarının yüzde 85'i grevde olan limandaki grev 24 Mayıs'tan bu yana devam ediyor.     

Limandaki grev nedeniyle, Fransa sivil havacılık yetkilileri geçen hafta, uçaklara, depolarını yurt dışında doldurmaları tavsiyesinde bulunmuştu.     

Hafta sonu Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, benzin kıtlığının pazartesinden itibaren çözülmeye başlayacağını ve artık istasyonlarda benzin bulunacağını söylemişti.     

Bu akşamdan itibaren büyük bir grev dalgasına girecek Fransa'da, demiryolu ve havacılık sektöründe ciddi aksamalar yaşanması bekleniyor.     

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç etme noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.     

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.     

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.