Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımları için yapacakları bağış miktarını 5 milyar euroya çıkardıklarını duyurdu.

Hollande, 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında düzenlen "Yerel Liderler İklim Zirvesi"nde konuştu.
İklim değişikliğiyle mücadelede finansman kadar teknoloji kullanımının da önemine işaret eden Hollande, COP21'de, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulmasının ve bağlayıcı bir anlaşma yapılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Hollande, COP21'de hafta başında açıkladığı, gelişmekte olan ülkelere yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlar için yapacakları bağış miktarını da 2 milyar eurodan 5 milyar euroya çıkardıklarını duyurdu.

Pazartesi başlayan ve 12 Aralık'ta sona erecek konferansın ilk açılış gününe 195 ülkeden başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere 150'den fazla lider ve 40 bini aşkın davetli iştirak etmişti.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenen COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor.

Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Paris'teki konferansta en çok tartışılacak diğer bir konu da zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması ve bu ülkelere mali destek sağlaması olacak.