Gösterilerin barışçıl bir şekilde yapılmasını isteyen Leipzig yerel yönetimi, Paris'teki saldırılardan sonra söz konusu karikatürlerin bir provokasyon olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Dresden kentinde ekim ayından bu yana pazartesi günleri göçmen ve İslam karşıtı gösteriler düzenleniyor. Almanya'nın diğer kentlerinde PEGIDA'dan esinlenerek Leipzig'de LEGIDA, başkent Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KÖGIDA gibi gruplar kurulmuştu.

FRANSIZ KARİKATÜRİSTLERDEN PEGIDA'YA TEPKİ

Öte yandan Fransız ve Fransızca konuşan ülkelerdeki karikatüristlerin Almanya'nın Dresden kentinde ortaya çıkan İslam ve göçmen karşıtı, Batı'nın İslamlaşmasına karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketine tepki gösterdiği bildirildi.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yer alan ve Alman medyasına da yansıyan açıklamaya göre bazı Fransız ve Fransızca konuşan ülkelerdeki karikatüristler, PEGIDA hareketinin bu akşam Dresden kentinde yapacağı gösteriyi Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için "matem yürüyüşüne" dönüştürmesine karşı çıktı.

Almanlara yönelik yapılan ve çizdikleri karikatürlerle desteklenen açıklamada, "Biz Fransız ve Fransızca konuşan ülkelerdeki çizerler, arkadaşlarımızın öldürülmesinden dolayı dehşete düştük. Bunu aşırı sağcı güçler tarafından istismar edilmeye çalışılmasından tiksiniyoruz. Onlar, akbabalardan farklı değil. Bizim mesajımız: PEGIDA defol" ifadeleri yer aldı.

Arkadaşlarının herhangi bir dinden dolayı veya bir ilahi emirle öldürülmedikleri ifade edilen açıklamada, "Onlar, nefret, vurdumduymazlık, budalalık ve aşırılıktan dolayı katledildiler. Bu vasıflar herhangi bir din veya inançta değil, insanda var" denildi.

PEDIGA'nın, "Charlie Hebdo" dergisinde çalışan meslektaşların eserleriyle mücadele ettiği şeyleri savunduğu ifade edilen açıklamada, "Öldürülen arkadaşlarımızın ve meslektaşlarımızın anısına Dresden'deki bu istismar eylemine karşı ayağı kalkmamız lazım. Aksi durumda onlar ikinci kez öldürürler" ifadesi yer aldı.

Açıklamayı imzalayanlar arasında Charlie Hebdo dergisinde çalışan Willem Holtrop'un da bulunduğu bildirildi.

Dresden'de PEGIDA eylemlerini düzenleyenler bu akşam yapılacak 12. gösteriye Paris'teki saldırılarda ölenleri anmak için siyah bantla gelinmesini istemişti.