Japonya'da beş yıl önceki deprem ve tsunami felaketinde ağır hasar gören Fukuşima nükleer santralinin sökülmesinin tahmin edilenden daha pahalıya mal olacağı belirtildi.

Hükümet yetkilileri, Fukuşima eyaletinde bulunan Fukuşima Dai-içi nükleer reaktörünün devreden çıkarılıp sökülmesi için son üç yılda 770 milyon dolar harcandığını açıkladı.

Nükleer Gücün Denetiminden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada da reaktörün sökülmesi sürecinin milyarlarca dolara mal olabileceğine dikkat çekildi.

Felaketten önce reaktörü işleten ve sökülmesinden sorumlu olan Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), reaktörün devreden çıkarılmasının yıllarca sürebileceğini belirtti.

Japon hükümeti, Fukuşima'nın çevresindeki radyasyona maruz kalmış arazi, bina ve ağaçların arındırılması için de 24 milyar dolar gerektiğini hesaplamıştı. Uzmanlar ise tahminlerin iyimser olduğu uyarısında bulunmuştu.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.