Önceki gün başlayan ve dün sona eren G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından yayımlanan tebliğ'de, bazı majör ekonomilerde büyüme ve enflasyon için olumlu görünümün memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, bununla birlikte, küresel ekonominin dengesiz, toparlanmanın gelişim sürecinde olduğu aktarıldı.

Özellikle Euro Bölgesi, Japonya ve bazı gelişmiş ekonomilerde büyümenin yavaşlığına işaret edilen tebliğde, bazı gelişen piyasalarda büyümenin ülke ve bölge çapında önemli farklılık gösterirken, aynı zamanda yavaşladığı kaydedildi.

Tebliğde, düşük gelirli gelişen ekonomiler için büyüme görünümünün son zamanlarda ölçülü de olsa güçlenmeye devam ettiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bazı ülkelerde potansiyel büyüme azalıyor, talep zayıf olmayı sürdürüyor, istihdam görünümü ise hala iç açıcı değil ve gelir eşitsizliği artıyor. Buna ek olarak, küresel ticaret büyümesi kriz öncesi ortalamasıyla kıyaslandığında düşük kalıyor. Bu gelişmeler ışığında, güçlü, istikrarlı ve dengeli büyüme, aynı zamanda istihdam yaratma ve kapsayıcılığı teşvik etme konularındaki hedeflere ulaşmak için, liderlerin taahhütleri ve bu zorluklar üzerinde tespitlerde bulunduk."

Arz ve talep faktörlerinden kaynaklanan petrol fiyatlarındaki keskin düşüşün, küresel büyümeye katkı sağlayacağı dile getirilen tebliğde, "Petroldeki düşüşün ekonomiler üzerinde farklı etkileri var. Ayrıca, Petrol fiyat görünümü belirsizliğini sürdürüyor. Emtia piyasasındaki gelişmeleri ve bunun küresel ekonomiye etkilerini yakından izlemeye devam edeceğiz" denildi.

"İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA PARASAL VE MALİ POLİTİKA AYARLAMALARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK"

Tebliğde zayıf büyümenin yanı sıra süregelen düşük enflasyonun, bazı gelişmiş ekonomilerde kalıcı durgunluk riskini artırabileceğinin altı çizilerek, ihtiyaç duyulduğunda parasal ve mali politika ayarlamalarının gözden geçirileceği ve kararlı hareket edileceği vurgulandı.

Mevcut ekonomik koşullarda bazı ekonomilerde uyumlu para politikalarının gerektiği ifade edilen tebliğde, şunlar aktarıldı:

"Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son politika kararları tatmin edici ve Euro Bölgesi'ndeki toparlanmayı daha fazla destekleyecek. Bazı gelişmiş ekonomilerde güçlü büyüme beklentilerinin, koşullara yakın seyrettiğini, bunun da para politikalarında normalleşmeye izin verebileceğinin farkındayız. Farklı para politikası ayarlamaları ve yükselen finansal piyasa volatilitesi ortamında, politikaların dikkatli bir şekilde ayarlanması gerek.

Ayrıca, politikaların birbirine negatif etkisini minimize edecek açık bir iletişim sağlanmalı. G20'nin güveni artırması ve makroekonomik ve yapısal politikaların etkin uygulama ve iletişim vasıtasıyla zayıf noktaları azaltması konusundaki önemli rolün farkındayız. Biz, önceki kur taahhütlerimize sadık kalacağız."

Tebliğde ülkelerin somut ve istekli yatırım stratejileri aracılığıyla yatırımların artması konusunda kararlı olunduğu belirtilerek, bunun büyüme hedeflerini de destekleyeceği öngörüldü.

KOBİ'ler için finansal durum ve yatırım ortamının iyileştirilmesi üzerine özel önem verileceğine de değinilen tebliğde, "Bunların yanında 'Küresel Altyapı Merkezi'nin bir an önce gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Toplum ve ekonomilerimiz üzerinde etkiye sahip olan terör faaliyetleri dikkate alındığında, ülkelerimiz arasındaki işbirliğini derinleştirmeyi taahhüt ettik.

Tüm ülkeleri teröristlerin varlıklarının dondurulması ve bilgi alışverişiyle ilgili uluslararası standartlara uygunluğa teşvik ettik. Uluslararası para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Bankası'na, büyüme üzerinde büyük bir etkiye sahip olan alt bileşenleri tanımlama konusunda bizimle çalışması talebinde bulunduk" ifadelerine yer verildi.