BM 70. Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York'ta bulunan Japonya, Hindistan, Almanya ve Brezilya'dan oluşan G4 ülkelerinin liderleri 11 yılda ilk defa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu konusunda New York'ta bir araya gelerek, ortak açıklama yaptı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ev sahipliğinde Waldorf Astoria Otel'de gerçekleştirilen G4 zirvesinde, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Almanya Başbakanı Angela Merkel BMGK reformunu görüştü.

Liderler, zirvenin ardından ortak bir metin yayımladı. Liderler, bu toplantının BMGK reformu konusundaki çabalarına katkı sağlayacağını bildirdi.

G4 ülkelerinin açıklamasında, son yıllarda hızla artan küresel sorunlara ve krizlere karşı daha temsili, meşru ve etkili bir BMGK'ya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kaydedildi.

21. yüzyılda uluslararası toplumun gerçeklerini yansıtması yoluyla başarıya ulaşabileceği görüşünü paylaşan G4 liderleri, birçok üye devletin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıyla ilgili önemli sorumluluk alma kapasitesi ve isteği olduğunu belirtti.

Devlet ve hükümet başkanlarının 2005 Dünya Zirvesi'nde oy birliğiyle "BMGK'nın erken reformu"nu BM'nin reform çabalarının en önemli unsuru olarak kabul ettiğinden bu yana hiçbir önemli ilerlemenin olmadığının endişeyle not edildiği kaydedildi.

BM'deki BMGK reformu hakkındaki sürecin sabit bir zaman dilimi içinde kendi aciliyeti göz önünde alındığında devam etmesi gerektiğini vurgulayan G4 liderleri, 69. Genel Kurul Başkanı'nın dinamik liderliğine ve Hükümetlerarası Müzakere Başkanı'nın Hükümetlerarası sürecin metin tabanlı müzakerelere doğru gitmesi konusundaki çabalarına övgüde buldu.