İsrail basını, Hamas ve İsrail'in üzerinde uzlaşma sağladığı ifade edilen ateşkes planının ilk safhasının çarşamba günü yürürlüğe girdiğini yazdı. Tel Aviv yönetiminin onayladığı iddia edilen altı aşamalı planın, Mısır ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda gerçekleştirildiği aktarıldı. Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyonu, Hamas ve İsrail arasında bir yıllık ateşkes içeren anlaşmanın detaylarını duyurdu. Buna göre; karşılıklı saldırıların duracağı süreçte, Hamaslı yetkililerin maaşlarını ve Gazze'deki elektrik krizini çözmek için gerekli finansmanı Katar temin edecek. Gazze ve Kıbrıs arasındaki deniz ulaşımı İsrail devletinin gözetimi altında olacak. İsrail ve Hamas arasında esirlerin takas edilmesi konusunda dolaylı görüşmelerin başlaması da planlanıyor. Haaretz gazetesinin haberinde, perşembe ve cumartesi arasındaki 48 saatin anlaşmanın uzun ömürlü olup olmayacağı konusunda belirleyici olacağı aktarıldı. Habere göre; Filistinli üst düzey bir yetkili, söz konusu ateşkesin ABD Başkanı Donald Trump'ın henüz açıklanmayan Ortadoğu barış planının bir parçası olabileceğine işaret etti. Filistin yönetiminin ise ateşkese şüpheyle yaklaştığı ifade edildi.

REUTERS: SON DOKUNUŞLAR

Reuters ajansına konuşan Mısırlı bir kaynak ise, “Tüm tarafların imzalayacağı ateşkesin şartları üzerinde nihai dokunuşları yapıyoruz ve şartları gecelecek hafta duyurumayı umut ediyoruz” dedi.

İsrail merkezli The Jerusalem Post'un haberine göre; Mısırlı üst düzey istihbarat yetkilisi Abbas Kamal çarşamba günü Tel Aviv'e giderek İsrailli yetkililerle ateşkesin detaylarına ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Kamal'ın dün de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile buluşması bekleniyordu. Ancak Abbas'ın meşgul olduğunu söyleyerek, görüşmeyi kabul etmediği öğrenildi. Öte yandan Hamas, Kahire'de Filistinli grupların liderleriyle bir dizi toplantı düzenledi.