Gazze'deki eski hükümete bağlı memur ve işçiler, uzlaşı hükümetinin kararını protesto için bir günlük greve gitti.

Gazze Kamu İşçileri Sendikası Başkanı Muhammed Sıyam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin uzlaşı hükümetinin "Memur İdare ve Hukuk Komitesini" tek taraflı yeniden yapılandırma kararı aldığını belirtti.

Uzlaşı hükümetinin bu kararının milli mutabakatla bağdaşmadığını ifade eden Sıyam, bunu protesto için Gazze'deki bakanlık ve kurumlarda çalışanların bir günlük genel grev başlattığını, sorunun çözülmemesi durumunda ilerleyen günlerde sendikanın protestolarını artıracağını söyledi.

Hamas yöneticilerinden Ziyad ez-Zaza, dün yaptığı açıklamada, uzlaşı hükümetinin, Gazze Şeridi'yle ilgili aldığı kararlara ilişkin "hükümetinin, eski Gazze hükümetine bağlı memurların maaşı, elektrik sıkıntısı ve sınır kapılarının hükümete devredilmesi yönündeki kararları tek taraflıdır, Filistinli gruplara danışılmamıştır" demişti.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran'da, uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Hükümetin maaşlarını ödememesi nedeniyle Gazze'de eski hükümete bağlı çalışanlar geçen yılın mayıs ayından beri düzenli olarak maaşlarını alamıyordu. Bu durum abluka altındaki Gazze'de sık sık protesto eylemlerine neden oluyor. Başbakan Rami el-Hamdallah geçen ay Gazze Kamu İşçileri Sendikası üyeleriyle bu konuyu ele almıştı.

Elektrik kesintileri, eski Gazze hükümetine bağlı çalışanların maaş ödemeleri, İsrail saldırılarının ardından bölgenin yeniden imarı ve sınır kapılarının uzlaşı hükümetine devredilmesi gibi sorunlara çözüm için de komite oluşturulması kararlaştırılmıştı.