İsrail'in saldırıları nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansta konuşan Ban, "BM'nin Gazze'ye destek planı çerçevesinde başlattığı girişimin değeri 2,1 milyar dolar. Bu girişim cömert destekleri hak ediyor" diye konuştu.

İsrail ve Filistin arasında barış ortamının sağlanmasına dikkati çeken Ban şu ifadeleri kullandı:

"Mesajım gayet net. Ortak anlayış ve barış ortamına giden yolu güçlendirmek, insan haklarına saygı duymak. Tüm bunlar da çatışmalı tarafların, insan haklarıyla ilgili uluslararası kanunları ihlal etmemesiyle mümkündür.

Kahire'de taraflar arasında yapılacak dolaylı görüşmeleri hatırlatan Ban, bu görüşmeleri gerçek bir fırsata çevirme ve ateşkesi kalıcı hale getirme çağrısında bulunarak, her iki tarafın da "tek taraflı" davranmaktan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

GAZZE'NİN İMARI İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME ULAŞMAYA KATKI SAĞLAYACAK

Öte yandan Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende konferans sırasında yaptığı konuşmada, "Gazze'nin imarı iki devletli çözüme ulaşılmasına da katkı sağlayacak" diye konuştu.

Brende, İsrail ve Filistinlilerin barış görüşmelerinin yeniden canlandırılması amacıyla gelecekte atılacak adımlar için yeni bir yol bulunması gerektiğini de kaydetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve Filistin tarafının Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Rami el-Hamdallah, Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki ve bazı bakanlar tarafından temsil edildiği "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra bir çok ülkeden temsilciler katılıyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişihayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı