İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Türkiye ile yapılan anlaşma, göçmen politikamızın temel direği" dedi.

Gentiloni, AB Dönem Başkanı Slovakya'nın ev sahipliğindeki "AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı" öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantıda Türkiye ile gerçekleştirilen sığınmacı anlaşmasının ele alınacağını söyledi.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın önemli olduğuna dikkati çeken Gentiloni, "Türkiye ile yapılan anlaşma, göçmen politikamızın temel direği." diye konuştu.

İtalya olarak, Afrika üzerinden gelen göçe yönelik AB'ye önerdikleri "Akdeniz'deki göçmen akınını azaltmayı amaçlayan sığınmacı anlaşması" planını onaylatma üzerine yoğunlaştıklarını belirten Gentiloni, "Aynı zamanda Türkiye ile yapılmış anlaşmanın bozulmasını önlememiz gerekiyor. Bu nedenle bu iki operasyon birlikte yürüyor. Özellikle de Türkiye kısmı önemli olacak." ifadelerini kullandı.

Ankara ile müzakere sürecinin durmasını yararlı görmediğini dile getiren Gentiloni, "Son AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda belirlenen yolda ilerlemeliyiz. AB ile Türk hükümeti arasındaki bazı yanlış anlamaları, açıklığa kavuşturmamız gerekiyor." dedi.

Türkiye'ye ilişkin diğer bazı ciddi konuların da bulunduğunu belirten Gentiloni, "AB iki önemli işaret vermelidir. Bunlar, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek verilmesi ve darbe girişimine yönelik sonraki tepkinin, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygılı olmasına yönelik davettir." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR KOMŞU"

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ise Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir komşu olduğunu vurguladı.

Hahn, "Türkiye iç siyaseti zor bir durumda, böyle bir durumda komşuyla diyalog halinde ve irtibatta kalmak önemlidir. Bu tüm düzeylerde yapılmalıdır. Türkiye ile görüşmeler, İngiltere'nin AB'den ayrılması pazarlıklarından daha önemli." diye konuştu.

Sığınmacı krizi ve vize sorunu bağlamında ortak çalışmaların sürdüğünü bildiren Hahn, ekonomi ve ticaret alanında ortaklığın devam ettiğini söyledi. Hahn, yapay tartışmalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Hahn, "Avusturya'nın, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını istediğinin" hatırlatılması üzerine, AB ülkelerinin çoğunluğunun görüşmelerin sürmesinden ve diyalogdan yana olduğunu dile getirdi.

"Vize serbestliği için Türkiye'ye daha çok vakit verilebilir mi?" sorusuna Hahn, "Bu tamamen Türkiye'nin elinde. Zaman kısıtlaması bizim tarafımızdan yok fakat ne kadar hızlı olacağı tamamen Türkiye'nin elindedir. Biz müzakerelerin devam etmesi için hazırız." yanıtını verdi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Slovakya'nın dönem başkanlığında gerçekleştirecekleri ilk toplantıda önemli gündem maddeleri bulunduğunu, bunların başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.

Darbe girişimi nedeniyle dramatik olaylar yaşandığını ifade eden Mogherini, AB'nin 15 Temmuz darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını hatırlattı.

Mogherini, gelecek hafta Ankara'da Türkiye ile AB arasında üst düzey siyasi diyalog toplantısı yapılacağını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye'nin ve halkının terör saldırıları nedeniyle zor günler geçirdiğini, 15 Temmuz darbe girişiminin ise demokrasinin prensiplerine saldırı olduğunu bildirdi.