Fransız Uçak Kazalarını Araştırma Bürosu (BAE), geçen yıl Alp Dağları'nda düşen Germanwings havayollarına ait uçakla ilgili nihai raporunu yayınladı.

BAE yetkilileri, raporun yayınlanması dolayısıyla Paris'te basın toplantısı düzenledi.

Kamuoyuna açıklanan raporda, ''uçağın dağa çakılmasına neden olan pilota, kazadan iki hafta önce doktor tarafından psikiyatrik tedavi tavsiyesinde bulunulduğu'' belirtildi.

Raporda, kendini kokpite kilitleyen ve kaptan pilotun içeri girmesine izin vermeyen 24 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in psikolojik sıkıntılarının Aralık 2014'te başladığı bildirildi.

Yardımcı pilotun, psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle birkaç doktora gittiği ifade edilen raporda, bu doktorların pilotun psikolojik çöküntü içinde olduğunu ne sivil havacılık ne de işverene bildirdiği saptamasında bulunuldu.

Raporda, ''kazayı araştıran savcıların, yardımcı pilotun görme bozukluğu da yaşadığı ve işini kaybetme korkusuyla bu rahatsızlığını gizlediği sonucuna vardığı'' kaydedildi.

Raporda, Avrupa'daki sivil havacılık kuruluşlarına ve havayolu şirketlerine, pilotların özellikle psikolojik durumlarının daha yakından denetlemeleri tavsiye edildi.

Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere İspanya’nın Barselona kentinden havalanan ve 144 yolcu ile 6 kişilik mürettebat taşıyan uçak, geçen yıl 24 Mart'ta Fransız Alpleri’ne çakılmıştı.