İngiltere'nin Manş Tüneli yoluyla Fransa'yla bağlantısını sağlayan liman kenti Calais'teki yasa dışı göçmen sorunu hızla büyüyor. Sadece haziran ayından beri araçların ve trenlerin geçtiği Manş Tüneli'ne girerek İngiltere'ye geçmeye çalışanlardan 9'u hayatını kaybetti.

Son olarak hafta başında güvenliği delen yaklaşık 2 bin kaçak göçmenin Manş Tüneli'ne dahil yasak bölgeye girerek İngiltere'ye geçmeye çalışması, bu sırada Sudan asıllı birinin kamyon altında kalarak hayatını kaybetmesi gözleri yeniden Calais'e çevirdi.

Fransa'nın Calais Limanı'na yakın bölgede kalan yaklaşık 3 bin yasa dışı göçmenin büyük bir kısmı hemen her gece İngiltere'ye Manş Tüneli yoluyla geçme girişiminde bulunuyor. Manş Tüneli'nin işletmesini yürüten Eurotunnel şirketinin verilerine göre bu yılın başından beri yaklaşık 37 bin kişi yasa dışı yollardan İngiltere'ye geçmeye çalışırken yakalandı.

Fransız hükümeti ise ülkeye yasa dışı yollarla giren binlerce kaçak göçmeni Calais Limanı yakınında, temiz su ve yiyecek imkanlarının oldukça kısıtlı olduğu bir alanda tutmaya çalışıyor. Geçen yıl 700 yasa dışı göçmene sığınma statüsü veren Fransa, bin 200 göçmeni ise sınır dışı etti.

“ZULÜMLDEN KAÇIYORLAR”

Fransız yardım derneği Secours Catholique'ın nisan ayında Calais'teki yasa dışı göçmenlerle yaptığı görüşmelerin sonucunda hazırladığı raporda, göçmenlerin çoğunluğunun bakmakla yükümlü ailelerinin bulunmadığı, yaşlarının ortalama 27 olduğu belirtiliyor. Göçmenlerin yaklaşık yarısının mühendis, öğretmen, bankacı gibi mesleklere sahip olduğu belirtilen raporda, büyük çoğunluğunun "ülkelerindeki zulümden" kaçtığı vurgulanıyor.

Yine aynı rapora göre yasa dışı göçmenlerin Calais Limanı'na ulaşabilmek için kişi başı yaklaşık 3 bin Euro ödediği kaydediliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre Calais'e gelen yasa dışı göçmenlerin büyük çoğunluğunu Eritre, Suriye, Somali ve Afganistan gibi ülkelerdeki şiddet olaylarından kaçanlar oluşturuyor.

Yasa dışı göçmenler kendilerine İngiltere'de daha iyi yaşam standartlarının sunulabileceğini düşünerek Calais'ten son derece tehlikeli bir yolculuğu göze alıyor. Göçmenlerin büyük kısmı Fransız güvenlik güçleri tarafından yakalansa da Manş Tüneli'nin olduğu bölgeye girenler İngiltere'ye ulaşabilmek için hızlı trenlere ya da tırlara gizlice binerek seyahat etmeye çalışıyor. Bu girişimlerden büyük kısmı ise ölüm yada yaralanma ile sonuçlanıyor. Yaşanan kazalardan dolayı iki ülke arasındaki ulaşımda aksamalar oluşuyor.

“SIĞINMA BAŞVURULARI ARTIYOR”

Öte yandan yasa dışı göçmenlerin İngiltere'ye yaptığı sığınma başvuruları ise her geçen gün artıyor. BM verilerine göre bu yılın ilk üç ayında İngiltere'ye sığınma başvurusu yapan kaçak göçmenlerin başında 3 bin 239 kişiyle Eritre geliyor. Aynı dönemde İngiltere'ye sığınma talep edenler arasında 2 bin 711 Pakistan, 2 bin 81 Suriye, 2 bin 11 İran, bin 576 Arnavutluk, bin 449 Sudan, bin 282 Sri Lanka, bin 136 Afganistan, 875 Nijerya ve 689 Hindistan vatandaşı bulunuyor.

“YASA DIŞI GÖÇLE MÜCADELE ARTIRILIYOR”

Fransa, bu hafta bir gecede yaklaşık 2 bin kaçağın Manş Tüneli girişindeki yasak bölgeyi işgal ederek İngiltere tarafına geçmeye çalışmasının ardından Calais'de güvenlik önlemlerini artıracağını ve ek 150 polisin daha görev yapacağını duyurdu. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve sınır bölgesinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını vurguladı.

Öte yandan Eurotunnel şirketi de bölgedeki güvenliğin artırılması için bu yılın ilk yarısında yaklaşık 13 milyon avro harcandığını, bu yatırımın yaklaşık 4,7 milyon avroluk kısmının ise İngiltere tarafından karşılandığını belirtti.

Hafta başında İngiliz ve Fransız yetkililer, iki ülkeyi Manş Denizi'nin altından bağlayan tünelde yaşanan kaçak göçmen sorununu görüşmek üzere Londra'da bir araya geldi ve güvenlik önlemleri için 7 milyon sterlin ek finans sağlanması konusunda anlaştı.

İki ülkenin, özellikle Batı Afrika kökenli göçmenlerin ülkelerine gönderilmesi konusunda birlikte çalışma kararı aldıkları belirtilerek, Nijer'de bu yılın sonuna kadar Uluslararası Göç Örgütü'nün himayesinde göçmenler için bir destek merkezi açılacağını vurgulandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise dünkü konuşmasında ülkesiyle Fransa'yı bağlayan tünelde yaşanan sorunla ilgili, "İngiltere'nin kaçak göçmenlerin sığınacağı bir liman olmadığını" söyledi.

Daha önce "daha iyi bir yaşam için, insanların sürü halinde Calais'e gittiğini" ifade eden Cameron, İngiltere'ye giren kaçakların ülkeden çıkarılacağı ve her türlü önlemin alınacağı uyarısında bulunmuştu.

İngiltere'deki mültecilerle çalışan "Mülteci Konseyi" ise Cameron'ın "sürü halinde" sözlerine tepki göstererek "Bir dünya liderinin zor koşullarda yaşayan ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlarla ilgili böyle bir dil kullanmaması gerektiğini" bildirmişti.

Calais kentinde çoğu Eritre, Sudan ve Afganistan vatandaşı 3 binden fazla kaçak göçmen yaşıyor. Calais, Avrupa'dan İngiltere'ye gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin girişimde bulunduğu en önemli sınır kapısı olarak biliniyor.