Rusya Savunma Bakanlığı Operasyon Dairesi Başkanı General Sergey Rudskoy önceki gün Rus askerlerinin Golan Tepeleri'ne konuşlanmaya başladığını duyurdu. Rudskoy, “Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı askeri polis birlikleri, ilgili tüm taraflar ve BM Barış Gücü misyonuyla işbirliği içerisinde Golan Tepeleri'nde sınır hattı denetimine başlamıştır. Golan Tepeleri bölgesinde Rus askerlerinin görev yapacağı 6 kontrol noktası oluşturuldu. Bu noktalarda Rus askerlerinin yanı sıra BM Barış Gücü (UNDOF) görevlileri de bulunacak. Bu bağlamda perşembe günü Rus askeri polisi eşliğinde BM müfettişleri altı yıl aradan sonra Golan cephe hattını ilk defa teftiş etme imkânı bulmuştur. Golan Tepeleri'ndeki bu noktalar Suriye krizi belirli çözüm aşamasına geldikten sonra Şam yönetimine teslim edilecek” dedi.

İSRAİL MEMNUN

Golan Tepeleri bölgesinde İran varlığından rahatsız olan İsrail'in gelişmelerden memnuniyet duyduduğu da dile getirildi. İsrail'in Moskova Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada bölgede 6 kontrol noktası oluşturulmasının İsrail ile danışma görüşmeleri yapılarak kararlaştırıldığı belirtildi.

'İRAN AĞIR SİLAHLARI 85 KM GERİ ÇEKİLDİ'

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev geçen çarşamba, İran'ın Suriye'deki ağır silahlarını İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden 85 kilometre uzağa çektiğini söylemişti. Rus TASS'a konuşan Lavrentiyev, “İranlılar geri çekildi ve Şii oluşumlar orada değil” demişti. Fakat İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, kırmızı çizgilerinin İran'ın Suriye'ye müdahalesi olduğunu söyleyerek, bu konuda taviz olmayacağını ifade etmişti.

RUS UZMAN: ADIM GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM

Golan Tepeler'inde BM barış gücünü koruyacak ve üçüncü tarafların (örneğin İran) bölgede varlık göstermesini engelleyecek Rus askeri denetimi kararını yorumlayan Rus uzman İrina Zvyagentseva, atılan adımı geçici çözüm olarak tarif etti. Golan Tepeleri'nde Rusya'nın attığı adımın İsrail ile İran arasında gerilimi düşürme amacı taşıdığını belirten uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Zvyagentseva, “Atılan adım olumlu, ancak geçici çözüm. Dolayısıyla Suriye'de nihai çözüm bulunmadan ve durum savaş öncesine dönmeden kalıcı çözümden söz etmek zor” yorumunu yaptı.