Afganistan Yüksek Barış Şurası Genel Başkan Yardımcısı Abdülkerim Haddam, ülkede silahlı muhalif gruplardan Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami Partisi ile barış görüşmelerinde anlaşma sağlandığını belirtti.

Haddam, Hizb-i İslami Partisi ile yürütülen barış görüşmelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Hizb-i İslami Partisi ile yapılan barış görüşmelerde yaklaşık üç ay önce anlaşma sağlandığını, partinin görevlendirdiği beş kişilik heyetle başkent Kabil'de, anlaşma metninde teknik değişiklik yapılmasının müzakere edildiğini ve bu görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Haddam, anlaşma metninde söz konusu teknik değişiklik için tarafların temaslarını sürdürdüğünü belirterek ''Yüksek Barış Şurası olarak Hizb-i İslami Partisi'nin daha önceki görüşmelerde gündeme getirdiği 26 talebini kabul ettik.'' dedi.

GÜLBEDDİN HİKMETYAR KABİL'E GELECEK

Abdülkerim Haddam, Hizb-i İslami Partisi'nin lideri Gülbeddin Hikmetyar'ın anlaşma metnini imzalamak için Kabil'e geleceğini dile getirerek bu gelişmeye yakın zamanda tanıklık edeceklerini vurguladı.

Haddam, Afgan halkı için barışın çok önemli olduğunu, yıllardır süren savaşlardan artık herkesin bıktığını ifade ederek ''Hizb-i İslami Partisi ile anlaşma imzalandıktan sonra diğer örgütlerle de görüşebiliriz.'' diye konuştu.

TALİBAN İLE BARIŞ İÇİN PAKİSTAN'DAN DESTEK

Pakistan'ın, Taliban ile Afganistan hükümeti arasında barış için müzakerelerin başlaması halinde bu sürece destek vereceğinin altını çizen Haddam, ''Afganistan'da terör faaliyetleri yürüten tüm muhalif gruplarla barış masasına oturmaya hazırız. Savaşla kimse hedefine ulaşamaz.'' diye konuştu.

Haddam, Afganistan'da barış sağlanmasının bölge ülkeleri için de büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Hizb-i İslami Partisi yetkilileri, yaklaşık 1,5 yıl Afganistan hükümetiyle barış müzakereleri yürütmüştü. Afganistan Yüksek Barış Şurası'nın kabul ettiği 26 koşul arasında Hizb-i İslami Partisi'nin lideri Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkartılması, Kabil'de korkusuzca yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması ve devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması, tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyordu.

Hizb-i İslami Partisi, 14 senedir Afganistan hükümetine karşı ülkenin farklı bölgelerinde savaşıyor.

Parti üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerine ve yabancılara yönelik intihar saldırıları da düzenlemişti.