Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Anglo American Platinum şirketinin Mogalakwena platin maden ocağı çevresinde yaşayan vatandaşlarla polis arasında çıkan arbedede ayrıca 11 kişi de gözaltına alındı.

Limpopo ayletine bağlı Polokwane şehrinin Malabana köyü sakinlerinden oluşan yaklaşık 500 kişilik grubun ana yolu saatlerce trafiğe kapattığı, lastik yaktığı ve bir sağlık ocağını da ateşe verdiği kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin eylemcileri dağıtmak amacıyla plastik mermi kullandığı belirtildi.

Öte yandan, firma yetkililerinin yaşanan olaylar sebebiyle pazartesi gününden bu yana polis eşliğinde işe gittiği bildirildi.

Gösteriler, Madencilik Bakanı Ngoako Ramathlodi'nin, son zamanlarda sektördeki işçi sayısını azaltma yönündeki girişimine karşı Güney Afrika Maden Odası ile yaptığı anlaşmanın hemen sonrasında başladı. Bakan Ramathlodi ve maden şirketleri arasında yapılan anlaşmayla işine son verilmesi planlanan 11 bin maden işçisinin görevlerine devam etmesi sağlandı.

Güney Afrika madencilik sektörü son zamanlarda yerel ekonomiyi beslememek ve faaliyet gösterdikleri bölgelerde kalkınmaya katkı sunmamakla suçlanıyordu.

Mogalakwena maden ocağının Anglo American Platinum şirketi için stratejik öneme sahip olduğu belirtiliyor.