Rusya Enerji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Enerji Bakanı Aleksandır Novak'ın AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu başkan yardımcısı Maros Sefcovic ile Rusya-AB enerji diyaloğunun yeniden başlatılması ve ilişkilerin geleceğini konuştuğu belirtildi.

Açıklamaya göre, Rusya'daki görüşmede Novak farklı politik sorunlara rağmen ilişkilerin gelişmesi için ortak dil bulunması gerektiğini dile getirdi ve "Sonuçta bizim tek bir ortak amacımız var; küresel krizlerden bağımsız, uzun vadeli taleplere cevap verecek, güvenilir ve öngörülebilir bir enerji politikası oluşturmak" dedi.

Novak ve Sefcovic, Karadeniz üzerinden Türkiye'ye gelmesi planlanan yeni boru hattının altyapısı hakkında görüş alışverişinde bulundu. Novak, yeni boru hattının AB altyapı standartlarına uygun inşa edileceği bilgisini paylaştı.

Moskova'da temaslarda bulunan Sefcovic, daha sonra Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ile bir araya geldi.

Rus enerji şirketi Gazporm Başkanı Aleksey Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada "Güney Akım" boru hattı projesinin kendileri için kapandığını hatırlatarak, "Türk akımı şu an Avrupa'ya Ukrayna üzerinden giden 63 milyar metreküp gazı sevk edebileceğimiz tek boru hattı. Başka seçenek yok" demişti.

Miller, AB'yi "Türk akımı" projesi hakkında bilgilendirdiklerini söyleyerek, AB'nin Türkiye-Yunanistan sınırından gaz almak için altyapı oluşturmak konusunda birkaç senesi olduğunu belirtmişti.

Rusya-AB enerji görüşmelerine 19 Ocak'ta devam edilmesi bekleniyor.