Pekin yönetimi, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ilişkileri noktasında Brunei, Kamboçya ve Laos ile Güney Çin Denizi sorununda fikir birliğine vardı.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Brunei ve Kamboçya'nın ardından Laos'taki resmi temaslarında yaptığı basın toplantısında, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı egemenlik sorununun Çin-ASEAN ilişkilerini olumsuz etkilememesi konusunda ilgili ülkelerle anlaşmaya varıldığını söyledi.

Haberde, tartışmalı bölgede egemenliği bulunan ülkelerin uluslararası yasalar altında sorunun çözümünde kendi yollarını seçmeleri hakkına saygı duyulması gerektiği konusunda Vang'ın ilgili ülkelerdeki temaslarında fikir birliğine varıldığı belirtilirken, diğer ülkeler üzerinde tartışmalı durumun tek taraflı bir gündem olarak dayatılmasına da karşı çıktıkları ifade edildi.

Çin'in Brunei, Kamboçya ve Laos ile Çin-ASEAN arasında imzalanan Güney Çin Denizi'nde Davranış Bildirgesi'ndeki 4. madde uyarınca da bölgesel ve deniz ile ilgili anlaşmazlıklarının ilgili taraflar nezdinde istişare ve müzakere yoluyla çözülmesinde mutabık olduğu kaydedildi.

Çin ve ASEAN ülkelerinin, Güney Çin Denizi'nde ortak olarak istikrar ve barışı sürdürebileceğine işaret edilirken, bölge dışındaki ülkelerin de bu konuda yapıcı rol oynaması gerektiği vurgulandı.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışırken, Güney Çin ,Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Brunei’nin 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareye yayılıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.