Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirvede ülkeleri arasındaki diyaloğu geliştirme, tarihten ve toprak anlaşmazlıklarından kaynaklanan ilişkileri düzeltme kararı aldı.

Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, "Taraflar, tarihle yüzleşip geleceğe odaklanarak ilişkilerini geliştirmeye çalışmak konusunda fikir birliği sağlamıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silah programıyla ilgili uluslararası görüşmelere "barışçıl bir biçimde" yeniden ivme kazandırma konusunda da anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Park, Li ve Abe, ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek için çaba harcama konusunda da uzlaştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, "Ülkelerimizin, barış içinde geleceğe ilerleyebilmek için geçmişle yüzleşmeleri gerekmektedir" dedi.

Güney Kore, Çin ve Japonya arasındaki son zirve 2012'de yapılmıştı. Üçlü toplantılar, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, başkent Tokyo'da savaşlarda ölen 2,5 milyon kişinin anısına yapılan Yasukuni Tapınağı'na ziyareti ve Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar üzerinde hak iddia etmesi üzerine askıya alınmıştı.

Park ve Li, dün yaptıkları görüşmede, yıl sonuna kadar ülkeleri arasında serbest ticaret imzalanması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Liderler, Güney Kore'den Çin'e yiyecek ihracatının artırılması ve özellikle robot alanı olmak üzene sanayide işbirliğini pekiştirmek için birlikte çalışma konusunda da uzlaşmaya varmıştı.

Park, pazartesi günü de Abe ile bir araya gelecek.