Endonezya'da, komşu ülke Singapur'da artan Zika vakaları nedeniyle yeni önlemler alınmaya başlandı.

Endonezya Sağlık Bakanlığı, başkent Cakarta'da Soekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı'da Zika salgınına karşı birçok noktaya yaklaşık bin larva tuzağı kurulduğunu açıkladı.

Güneydoğu Asya'nın en işlek havalimanlarından biri olan Soekarno-Hatta'daki tuzaklar sayesinde, Zika virüsü taşıyan sivrisineklerin larva içindeki suya yumurta bırakması, bu yumurtaların kimyasal maddeyle yok edilmesi planlanıyor.

Yine Zika ile mücadele çerçevesinde Singapur'dan gelen yolculara, termal taramadan geçme zorunluğu getirildi. Singapur'dan her gün yaklaşık 6 bin yolcunun Endonezya'ya seyahat ettiği belirtiliyor.

İletişim ve Sağlık Bakanlığı Kamu Hizmetleri Başkanı Oscar Primadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Havaalanları diğer ülkelerden virüslerin en çok giriş yaptığı alanlar. Bu nedenle Soekarno Hatta Havalimanı'nda önleyici tedbirlere odaklanarak, çevredeki sivrisineklerin üremesinin engellemeye çalışacağız. Larva tuzaklarının etkili bir çözüm olduğu ispatlandı. Bu salgını engellemek için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Soekarno Hatta Havalimanı Sağlık Dairesi Başkanı Pak Susanto da "Singapur'dan Soekarno Hatta Havalimanı'na her gün yaklaşık 6 bin Singapurlu yolcu giriş yapıyor. Zika virüsü için alınan önlemlerden biri de ısıya hassas termal kameralar. Ancak Zika virüsü 38 derecenin altındaki vücut ısısında da olabiliyor. Onun için termal kamera bu salgının önlenmesinde çok da etkili bir yöntem değil. Bu yüzden ülkede salgının yayılmasını önlemek için sivrisineklerin üremesinin durdurmaya yoğunlaştık. Bu kapsamda havaalanı içine, dışına ve çevresine yaklaşık bin larva koyduk." ifadesini kullandı.

SİNGAPUR'DA ZİKA VAKALARI ARTIYOR

Singapur'da bugün 12 yeni Zika vakasına rastlandığı ve ülkede son iki ayda tespit edilen toplam vaka sayısının 381 olduğu bildirildi.

Salgının hızla yayıldığı Singapur'da "kırmızı alarm" verilirken, yetkililer salgını kontrol altına almak için ülke genelinde çalışmalarına devam ediyor.

Bölge ülkelerinden Malezya, Endonezya ve Filipinler'de de Zika vakaları görüldü.

Malezya Sağlık Bakanı S. Subramaniam, ülkede ilk kez Singapur sınırındaki Johor Baru kentinde yaşayan 27 yaşındaki bir hamile kadında Zika virüsüne rastlandığını açıklamıştı.

Endonezya'da da şimdiye kadar iki kişide Zika virüsü tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Zika virüsü, 2015’ten bu yana 70 ülkede görüldü. Örgüt, sağlık sisteminin yetersiz olduğu Güneydoğu Asya ülkelerinde virüsün hızla yayılmasından endişe ediyor.

İlk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanan ve uzun yıllar görülmeyen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu ifade ediliyor.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan Zika virüsünün belirtileri arasında ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı yer alıyor. Hastalığın henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.