Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hükümet heyetinin 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması beklenen müzakerelere barışın sağlanması için katılacağını söyledi.

Yemen haber ajansı SABA'nın haberine göre, Hadi, yardımcısı Muhsin el-Ahmar ve Başbakan Ahmed bin Dağr'ın da katılımıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hükümet heyetiyle görüşme gerçekleştirdi.

Hadi görüşmede, "Ülkede barışın sağlanması, Husilerin silahlarını bırakması, siyasi sürecin yeniden başlaması ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan ve halkımızın da onay verdiği kararların uygulanması için müzakerelere katılacağız" dedi.

Hadi ayrıca, Yemen halkına karşı taşıdıkları ahlaki ve insani sorumluluktan hareketle ülkede barış ve esenliğin hakim olmasını istediklerini ifade etti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini kaydetmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının bugün başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

ATEŞKES ÖNCESİNDE 18 HUSİ ÖLDÜ

Taiz kentinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile yaşanan çatışmalarda 18 Husi ile 2 HDG milisinin öldüğü bildirildi.

HDG güçlerinden alınan bilgiye göre, bugün yürürlüğe girmesi beklenen insani ateşkes öncesinde kentin kuzeyindeki Es-Sittin Caddesi ve batısındaki Er-Rabii beldesinde meydana gelen çatışmalar ile koalisyon güçlerinin saldırılarında 18 militan ölürken 3 devriye aracı kullanılamaz hale getirildi. Çatışmalarda 2 milis ölürken 10'u da yaralandı.

Husilerin kent merkezindeki yerleşim yerlerine yönelik topçu ateşiyle düzenlediği saldırılarda ise 6 sivil yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM), 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması planlanan müzakereler öncesi taraflara iyi niyet göstergesi olarak ateşkes çağrısı yapmıştı. İlerleyen saatlerde yürürlüğe girmesi beklenen ateşkes öncesi Taiz'deki şiddet olaylarında artış yaşanıyor.