Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husileri "Silah zoruyla ülkede mezhep olarak 12 İmam Şiiliği'ni dayatmakla" suçladı.

Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'deki cumhurbaşkanlığı sarayında Şebva bölgesindeki kabile liderlerini kabul etti.

Görüşmeye katılan kabile kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hadi görüşmede Husilerin, İran ile koordineli biçimde ülkede silah zoruyla "12 İmam Şiiliği"ni dayattığını söyledi.

"Husiler ulusal diyaloğun ardından sonuçlarının başarısız olması konusunda İran'a söz verdi" diyen Hadi, "25 milyon Yemenli ölüm sloganları atan Husilerin yöntemini kabul etmeyecektir" ifadelerini kullanarak çeşitli kentlerde Husilere karşı düzenlenen gösterilerin bunu desteklediğini kaydetti.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, 19 Mart'ta da "İran ajanlarını ve eski yönetim yanlılarını" Aden vilayetinde darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

Hadi, dün ise BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Ensarullah Hareketi (Husilerin) saldırıları karşısında, "acil yardım" çağrısında bulunmuştu.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ülkedeki siyasi kesimler tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

HUSİLERİN TEORİ VE İNANÇ SİSTEMLERİ

Yemen ile Suudi Arabistan sınırında bulunan Sa'da kent merkezinde yaşayan Husiler önceleri, Hazreti Muhammed'in torunları olan ilk 5 İmam'ı (Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, İmam Zeynelabidin ve İmam Zeyd) meşru İslami önder kabul eden ancak Sünni Müslümanlarla teorik ve pratik alanda çatışmayan Zeydi mezhebine mensuptu.

Sana Üniversitesi Eğitim ve Felsefe Bölümü üyesi Prof. Dr. Ahmed Muhammed ed-Dağşi, Zeydi Mezhebi'nin genel görüşleri arasında yer almayan "Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ı Hz. Ali'den önce halife oldukları için suçlu ya da kafir görmek" gibi aykırı görüşlere sahip olan Carudiye ekolüne mensup olan Husi lideri Bedreddin el-Husi'nin İran'ın Kum kentinde ve Lübnan'da gördüğü ilahiyat eğitimi sonucu 12 İmam Şiiliği'ni kabul ettiğine dikkati çekiyor. Dağşi, Husi hareketinin, ideolojik açıdan Yemen'deki Sünni ve Zeydi hareketlerden bağımsızlaşarak İran yönetimiyle paralel bir siyasal oluşuma dönüştüğü değerlendirmesinde bulunuyor.

Yemen'in en büyük Zeydi otoritesi şeklinde anılan İmam Kadı Muhammed İsmail el-Amrani'nin yanısıra İmam Maciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur, ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoritelerin "gayrimeşru" ilan ettiği Husi Ensarullah hareketi Yemen Alimler Birliği tarafından da "fitne çıkarmak" ile itham edilmişti.