Birleşmiş Milletler (BM), Halep'te hava operasyonlarının artması nedeniyle son iki günde binlerce kişinin yerlerinden edildiğini, hava saldırılarında üç insani yardım görevlisinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Halep'te artan hava saldırılarının sivillere verdiği zarar nedeniyle BM'nin kaygı duyduğunu söyledi.

Son iki günde artan hava saldırıları sebebiyle Halep'in kuzey doğusunda binlerce kişinin yerlerinden edildiğini ifade eden Haq, bugünkü hava saldırıları sonucu Halep kırsalında 3 insani yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İnsani yardım görevlilerinin hedef alınması nedeniyle BM'nin büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Haq, "Tüm taraflara, sivilleri ve insani yardım görevlilerini koruma hususunda uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerini bir kez daha hatırlatırız" dedi.

Öldürülen görevlilerin BM personeli olmadığını kaydeden Haq, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin ise bilgi vermedi.

Bölgede rejim ve ona destek veren Rusya, muhaliflere karşı hava operasyonları gerçekleştiriyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon da DAEŞ hedeflerine hava operasyonları düzenliyor.

Haq, gazetecilerin soruları üzerine, Cenevre'de barış müzakereleri yürütülmesine karşın sahada çatışmaların durmadığını da belirterek, "BM Güvenlik Konseyi kararlarından birisi müzakerelerle birlikte ateşkesin başlatılmasıydı ancak bunun uygulanmadığını görüyoruz" diye konuştu.

İNSANİ YARDIMLAR

Farhan Haq, Suriye rejimi ile BM arasında insani yardım konvoylarının geçişine ilişkin müzakerelerin de sürdüğünü kaydederek, hükümetin Fua, Madaya ve Kafarya'ya yardım ulaştırtılması talebini onayladığını belirtti.

Konvoyda temel insani yardım malzemeleri olacağını ifade eden Haq, konvoyun ne zaman hareket edeceğinin henüz belli olmadığını kaydetti.