BM Çocuk Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Anthony Lake, Halep'te bina yıkıntılarının altından kurtarılan Ümran Daknes gibi 100 binden fazla çocuğun savaşın mağduru olduğunu bildirdi.

Lake, yaptığı yazılı açıklamada, 5 yaşındaki Ümran'ın fotoğrafının tüm dünyanın dikkatini çektiğini ve insanların çocukla empati kurduğunu belirterek, "Halep'te Ümran gibi 100 binden fazla çocuk, hiçbir çocuğun maruz kalmaması gereken acıları çekiyor. Onlarla da empati kurmalıyız. Ancak empati ve bu acılara neden olanlara kızgınlık yeterli değil. Bu duyguları eyleme çevirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Suriye'de Ümran'ın yaşındaki çocukların hayatlarında, yetişkinler tarafından başlatılan bu savaşın kabusundan başka bir şey bilmediklerini vurgulayan Lake, bu savaşı başlatanlardan bu çocukların kabuslarına son vermelerini talep ettiklerini belirtti.

Ümran Daknes, Suriye'de rejim ya da Rus uçakları tarafından Halep'in El Katerji Mahallesi'ndeki sivil yerleşim yerine önceki gün düzenlenen saldırıda yaralanmıştı.

Yıkılan binanın enkazından kurtarılan küçük çocuk sivil savunma ekipleri tarafından sahra hastanesine götürülmek üzere bindirildiği ambulansta donuk bakışlarla yüzündeki kanın nedenini anlamaya çalışırken görülen videosuyla, Aylan bebeğin ardından, Suriye'deki savaşın sembolü haline gelmişti.

Anadolu Ajansının serbest foto muhabiri Mahmud Rslan'ın çektiği kareler tüm dünyada büyük etki uyandırmıştı.

BM HALEP'E YARDIM İÇİN RUSYA'YI BEKLİYOR

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Halep'te 48 saatlik ateşkese hazır olduğu kararının ardından BM'nin tüm kuruluşlarıyla bölgeye yardım ulaştırmaya hazır halde beklediğini söyledi.

BM olarak insani yardım ulaştırmak için Rusya'nın üzerine düşeni yapmasını ve Suriye ordusunun da bu ateşkese sadık kalmasını temin etmesini beklediklerini kaydeden Haq, muhalif gruplar üzerinde etkisi olan ülkelere de bu grupların ateşkese uymasını sağlamalarını talep ettiklerini belirtti.

Haq, 48 saatlik ateşkesin ne zaman başlayacağını açıklamadı.