Toronto'nun Richmond Hill bölgesinde incelemelerde bulunan Başbakan Harper, burada yaptığı açıklamada, parlamentoya sunulan yeni Anti-Terör Yasa taslağıyla ilgili konuştu. Radikal cihatçıların, Kanada caddelerinde asker öldürdüğünü söyleyen Harper, şunları söyledi:

"Cihatçı terörizm, Kanada içinde ve dışında halkımız için tehdittir. Radikal cihatçılar, dünyanın bugüne dek gördüğü en tehlikeli düşmandır. Bu tehdidi görmezden gelmek büyük hata olur. Cihatçı terörizmin bir geleceği yoktur ama mevcut bir gerçekliktir. Radikal cihatçılar en büyük düşmanımız. Çünkü cihad, bir insan hakkı değil savaş sebebidir. Bu tehdit herhangi bir yerde değil, burada, caddelerimizde, sokaklarımızdadır. Bu teröristler, bizi, bizim savunduğumuz değerleri hedef almaktadırlar. Hazırlanan tasarı, toplumu bu tehditten korumaya yöneliktir."

GİZLİ SERVİSE OLAĞANÜSTÜ YETKİLER

Bill C-51 koduyla hazırlanan yeni Anti-Terör Yasa taslağı, Kanada Gizli Servisi CSİS'e olağanüstü yetkiler veriyor. Tasarıya göre, terörü teşvik ya da terör faaliyetlerini hoş gösterme suç kapsamına alınıyor. Tasarı, CSİS ve diğer güvenlik ekiplerine, şüphelilerin banka hesaplarına el koyma ve seyahatlerini durdurma hakkı verirken, gözaltına almak için gereken delil seviyesini de en aza indiriyor. Tasarının yasalaşması halinde Kanada güvenlik birimleri, şüphelendikleri kişilerin sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere mevcut ve silinmiş tüm bilgisayar kayıtlarına el koyup bunları delil olarak kullanabilecek.