Rebecca Brown saç ve kıl koparma hastalığı olarak bilinen Trikotillomani'ye sahip dünyadaki 110 milyon kişiden biri.

5694cf22c03c0e714c7818e6.jpg

YAŞADIKLARINI ANLATMAK İSTEDİ

Çocukluk yaşlarında strestli ve mutsuz olduğunda sürekli saçıyla oynayan Rebecca 16 yaşına geldiğinde bu takıntısı psikolojik bir rahatsızlık haline gelmiş ve neredeyse saçlarının bazı bölümlerini kel bırakmış. Bu sebebeple arkadaşları tarafında dalga konusu olan genç kız yaşadıklarını anlatmak için bir Youtube kanalı oluşturmuş. Rebecca'nın 6.5 yıl boyunca 2100 selfie çekerek hastalığı yüzünden ne kadar değiştirdiğini gösteren videosu en fazla izlenme oranına sahip.

5694ceeac03c0e714c7818da.jpgPERUK TAKTI

13 yaşında doktora gitmeye başlayan Brown' a bu tanı 18 yaşında konulmuş. Genç kıza doktoru saçlarını koparmayı bırakması için ellerine oturması gibi garip tavsiyeler vermiş. Bu süreçte saçında büyük boşluklar oluşan Rebecca kendini daha iyi hissetmek için peruk takmış.

5694ceeac03c0e714c7818db.jpg

SAÇLARINI KAZIDI

2011 yılında ilk kez saçlarını tamamen kazıyan Rebecca Brown, saçlarını sonsuza dek kaybetmemek için bu işlemi tekrarlamak zorunda kaldı. Çektiği video sırasında saçlarını kazırken ağlayan Rebbeca 5 yıl gerilediğini hissetiğini ama bu işlemin saçlarını kurtarmaya yarayabileceğini takipçilerine anlattı. Genç kızın bu ayın başında yüklediği video Youtube'da yaklaşık 160 bin kere izlendi. 

TRİKOTİLLOMANİ NEDİR?

Saç ve kıl koparma hastalığı olarakta bilinen Trikotillomani herhangi belirli bir sebebi bulunmuyor. Dünya üzerinde yaklaşık 110 milyon kişinin sahip olduğu hastalığın her yaş grubunda görülebilir. Trikoltillomani genetik, duygusal ve çevresel faktörlerin birleşimi sonucu ortaya çıkar. Farklı psikolojik hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilir. Hastalık çocuklarda kızlarda ve erkeklerde eşit rastlanırken yetişkinlerde ki vakaların yüzde 90'ı kadın. Bebeklik ve çocukluk döneminde başlayan birçok vaka kendiliğinden geçerken bazıları ömür boyu sürebilir. Trikotillomani genellikle uzun yıllar sürer ancak zaman içinde şiddetlendiği ve azaldığı dönemler, hatta arada birkaç ay yıl neredeyse tamamen ortadan kalktığı, sonra yeniden canlandığı dönemler izlenir.