Air Canada adlı havayolu şirketine bağlı 85 sefer sayılı bir uçakta yaşananlar tam anlamıyla bir insanlık dersi niteliğindeydi. Tel Aviv'den Toronto'ya gitmekte olan uçağın yolcularından German Kontorovich'in yanında küçük dostu 7 yaşında bir bulldog olan Simba da vardı. Simba hayvanlar için ayrılan kargo bölümündeki kafesinin içindeydi. Uçağın izlediği rota sebebiyle pilotun, sıcaklık derecesi çok düşük olan yüksekliklere çıkması gerekiyordu. Sıcaklık düşüşleri yolcuların yer aldığı bölümde hissedilmiyor ancak kargo bölümü herhangi bir ısı yalıtımına sahip olmadığı için dışarıdaki sıcaklık değerleri olduğu gibi hissedilebiliyor. Tahmin edeceğiniz üzere donma sınırın altına inen sıcaklık da Simba için çok tehlikeliydi. Zavallı Simba'nın bu uçuştan sağ çıkma ihtimali neredeyse yoktu.

201509171023_6.png

Köpeğinin dondurucu soğukluk sebebiyle ölebileceği kaygısını yaşan German Kontorovich'in endişesini haber alan uçağın pilotu, aldığı kararla herkesi şaşırttı. Uçak Kuzey Afrika üzerindeyken ani bir manevrayla rotasını Avrupa'ya çeviren pilot, Almanya'ya doğru yol aldı. Frankfurt hava limanından acil iniş isteyen pilot, Simba için onlarca yolcusuna 75 dakikalık bir rötar yaşattı. Ancak yolcular pilotun bunu neden yaptığını duyduklarında onu alkışlarla karşıladılar.

201509171024_adsiz.png

Pilotun yaptığı bir diğer alkışlanacak hareket ise adının açıklanmasını istememesi oldu, yaptığı bu iyilik karşılığı fenomen olabilecek olan pilotun şöhret olmak gibi bir kaygısı yoktu. O sadece Simba'nın hayatını kurtarmak istemişti. German ve küçük dostu Simba, Frankfurt'tan daha güvenli bir rotadan giden bir uçağa binerken, Air Canada sözcüsü Peter Fitzpatrick şu açıklamayı yaptı;

"Beklenmedik bu olay karşısında müşterilerimizden aldığımız dönüşler oldukça pozitifti. İnsanlar köpeğin hayatta olduğuna ve potansiyel bir tehlikeden kurtulduğuna sevindiler. Frankfurt'a inmek doğru tercihti. Bir yaşam söz konusuydu ve gereken yapıldı."

201509171024_5.png

Uzmanların hespalamalarına göre pilotun aldığı kararın faturası 10.000 dolarlık yakıtı çöpe atmak demekti. Simba'nın sahibi German'ın (aşağıda) ise olayla ilgili yorumu şu oldu; "Simba benim çocuğum gibi o benim için her şey demek. Pilota minnettarım." (CNN)

201509171024_4.png