Talihsiz kızda çok nadir görülen bir hastalık olan Stevens-Johnson Sendromu olduğu anlaşılınca iş işten çoktan geçmişti. Yaşadığı onca zorluğun ardından Danika Heron verdiği yaşam mücadelesini kazandığı için kendini şanslı sayıyor.

Sidney'de yaşayan 18 yaşındaki Danika Heron'a epilepsi teşhisi konulduktan sonra tedavi altınan alındı. Genç kız doktorların verdiği Lamictal ve Keppra isimli ilaçları kullandı. Dudakları şişen ve vücudunda kaşıntı başlayan kız başlangıçta bunları önemsemedi. 19 yaşına girmeye hazırlandığı gün büyük bir felaketi yaşadı. Bir gecede bütün vücudu içten dışa yanmış gibi olan kızın her yerinde kabarcıklar çıktı. Kabarcıklarla birlikte kanamalar başlayan kız acile kaldırıldı.

Kızı inceleyen doktorlar Kızamık ve su çiçeği teşhisleri koydu. Bir ay hastanede kalan kızın durumu daha da kötüleşince tekrar tetkik yapıldı ve korkunç gerçek ortaya çıktı.

Kızda nadir olarak rastlanan Stevens-Johnson Sendromu başlamıştı. Stevens-Johnson sendromu, cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlık olarak biliniyor. Kullandığı ilaçları hemen bırakan genç kız canını kurtardığı için çok mutlu. Danika Heron, ilaç kullanılırken yan etkilerine mutlaka bakılması gerektiğini tavsiye ediyor.

Stevens-Johnson Sendromu nedir?

Stevens-Johnson sendromu cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Stevens-Johnson sendromu genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından sonuç olarak cildin üst katmanının ölerek dökülmesine neden olan cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları oluşur.

Stevens-Johnson sendromunun belirtileri arasında şunlar yer alır: Yüzde şişme Dilde şişme Kurdeşen Ciltte ağrı Birkaç saat veya gün içerisinde tüm vücuda yayılan kırmızı veya mor cilt kızarıklıkları Özellikle dil, burun ve gözlerde olmak üzere ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları Ciltte dökülme (deri değiştirme)

Eğer Stevens-Johnson sendromunuz varsa, kızarıklıklardan birkaç gün önce aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz: Yüksek ateş Boğaz ağrısı Öksürük Gözlerde yanma Tıbbi yardım gerektiren durumlar Stevens-Johnson sendromu acil tıbbi müdahale gerektirir.

Eğer aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin:

Ciltte yayılan açıklanamayan ağrı, yüzde şişme, ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları, kurdeşen, dilde şişme, yayılan kırmızı veya mor kızarıklıklar, ciltte dökülme.