Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) "Dünya Hepatit Günü" olarak belirlenen 28 Temmuz öncesi yapılan açıklamada, ülkelere viral hepatitin engellenmesi için çalışmaları artırma çağrısında bulunuldu.

Örgüte göre, beş çeşit hepatit virüsü arasında hepatit B ve C, karaciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 80'ine neden oluyor ve her yıl hepatit nedeniyle 1,4 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Güvenli olmayan enjeksiyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin hepatit virüsü kaptığına dikkati çeken DSÖ, tek kullanımlık şırıngaların hepatit virüsünün bulaşmasını engelleyeceğini belirtti.

Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşan hepatit B, karaciğeri etkiliyor ve kronik hastalıklara neden olabiliyor.

Dünya genelinde yaklaşık 240 milyon kişi hepatit B virüsü taşıyor. Siroz ve karaciğer kanserine neden olan hepatit B her yıl 780 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor.

DSÖ, hepatit B'ye karşı bütün çocukların aşılanması gerektiğini ve hastalıktan üç doz aşı ile korunmanın mümkün olduğunu belirterek aşının doğumdan sonra 24 saat içinde yapılmasını öneriyor.

Hepatit B, en yaygın Sahraaltı Afrika'da ve Doğu Asya'da görülüyor.

Örgüte göre, dünya genelinde yaklaşık 150 milyon kişi ise kan yoluyla bulaşan hepatit C virüsü taşıyor ve uyuşturucu kullananlar arasındaki iğne paylaşımı ve sterilize edilmemiş tıbbi malzemelerin tekrar kullanımı virüsün en yaygın bulaşma biçimi.

Her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne neden olan hepatit C virüsünün henüz aşısı bulunmuyor.

Hepatit A ve E, hastanın dışkısıyla kirlenen su ve gıda maddelerinin tüketilmesiyle bulaşıyor.