Hindistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle en az 330 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hükümet yetkilileri, sıcak havanın etkili olduğu ülkede, yaşamını yitirenlerin çoğunun Telangana, Andhra Pradeş ve Orissa eyaletlerinde yaşadığını açıkladı. Kavurucu sıcaklar nedeniyle bir ay içinde hayatını kaybedenlerin sayısı 330'u geçerken, yetkililer, ülkenin bazı bölgelerinde yangına sebebiyet veren kazaların önüne geçmek için gün içerisinde yemek yapmak veya dini ritüelleri yerine getirmek için ateş yakılmasını yasakladı.

Polis yetkilileri, ay başından itibaren Orissa eyaletinde 110, Andhra Pradesh eyaletinde 45 ve Telangana eyaletinde 137 kişinin 44 dereceye varan aşırı sıcakların neden olduğu rahatsızlıklar sebebiyle öldüğünü belirtti.

Batıdaki Maharashtra ve Gujarat eyaletlerinde nehirlerin, göl ve barajların kuruduğunu belirten yetkililer, yeraltı suyu rezervlerinin de yüzde 22'ye gerilediğini kaydetti.

Ülkenin doğusundaki Bihar eyaletinde çıkan yangında, kuru, sıcak ve rüzgarlı havaların da etkisiyle çok sayıda gecekondu ve kamış çatılı ev yanmış, 79 kişinin yangında hayatının kaybetmesinin ardından sabah saat 09.00'dan akşam saat 06.00'a kadar yemek yapılması yasaklanmıştı.

Bihar's Aurangabad bölgesinde Hindu dua seremonisi sırasında saçılan kıvılcımla 10 çocuk ve beş yetişkin hayatını kaybetmişti.

Devlet meteoroloji ofisinden yetkili Y. K. Reddy, sıcaklıkların mevsim normallerinin 4-5 derece üzerinde seyrettiğini, bu sıcaklık değerlerinin genelde mayıs ayında kaydedildiğini söylemişti.

Hindistanlı yetkililer, geçen günlerde, nüfusun neredeyse yarısının yaşadığı yaklaşık 256 bölgede kuraklığın etkili olduğunu duyurmuştu.

Kuraklığın bu bölgelerde yaşayan 300 milyon kişiyi susuzlukla karşı karşıya bıraktığını belirten yetkililer, bazı eyaletlerle ilgili durum raporlarının teslim edilmesiyle birlikte bu sayının daha da yükselebileceğine dikkati çekmişti.

Muson yağmurlarıyla su ihtiyacını karşılayan Hindistan, özellikle son iki yılda ciddi şekilde susuzluk çekiyor.

Ülkenin güneyindeki Telangana ve Andhra Pradeş eyaletlerinde geçen sene aşırı sıcak nedeniyle 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Aşırı sıcakların, haziranda başlaması beklenen muson yağmurlarıyla sona ereceği düşünülüyor.

Sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için halkın nehirlere akın ettiği Hindistan'da aşırı sıcakların asfaltı erittiği, tarım ürünlerine ciddi zarar verdiği biliniyor. Fakirliğin yaygın olduğu ülkede inşaat ve tarım işçileri, geçimlerini temin etmek için sıcak havaya rağmen çalışmak zorunda kalıyor.