Hindistan Maden İşçileri Ulusal Federasyonu Genel Sekreteri SQ Zama, basına yaptığı açıklamada, devlete ait Coal India Ltd. şirketinde çalışan işçilerin neredeyse tamamının greve katıldığın söyledi.

Hükümet, son 30 yılda kömür madencilerinin yaptığı en uzun grev olacak ve ülkedeki en büyük beş işçi sendikası tarafından desteklenen grevle ilgili olarak sendikaları görüşmeye çağırdı.

Sendika liderlerinin çağrıya henüz cevap vermediği bildirildi.

Coal India Ltd. şirketinin Genel Müdürü Sutirtha Bhattacharya, "Durumun barışçıl bir şekilde çözüleceğini umuyoruz. Grevin tam etkisinin ne olacağını bu safhada bilemeyiz" diye konuştu.

Greve gidilmesini talihsiz bir gelişme olarak niteleyen Bhattacharya, sendikaları ulusal çıkarlar için "gerginliğe" son vermeye ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.

Ülkedeki kömür üretiminin yüzde 80'ini karşılayan şirketteki grevin enerji arzını etkilemesi bekleniyor.

Times of India gazetesine göre, şirketin son günlerde üretimi artırma çabalarına rağmen 5 günlük grev, günlük 1,5 milyon ton kömür üretim kaybına neden olabilir.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Bharatiya Mazdoor Sangh sendikası, Federal Kömür Bakanı Piyush Goyal'in hafta sonu kendilerine yaptığı görüşme çağrısını reddetmişti.

Sağcı Bharatiya Mazdoor Sangh ve solcu Hindistan Sendikalar Birliği'ni bir araya getiren greve katılan beş sendika 350 bin kadrolu, 200 bin sözleşmeli işçiyi temsil ediyor.