Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992'de, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 24. yılı dolayısıyla Kocaeli'de anma programı düzenlendi.

İzmit Belediyesi Hocalı Şehitleri Anıtı önünde gerçekleştirilen törende konuşan Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Ermenilerin Rus ordusunun desteğiyle Hocalı'da büyük bir katliam yaptığını söyledi.

HOCALI YERYÜZÜNDEN SİLİNDİ

Azerbaycan'ın vatanları, Hocalı'nın ise o vatan toprağının bir parçası olduğunu belirten Paşayeva, "Ama Ermenistan, o yurdumuzdan bir parça olan Hocalı'yı yeryüzünden sildi. İnsanımızın çoğunu acımasızca, kadın, yaşlı, çocuk demeden katletti. Onlarca çocuğumuz var, anne babasını kaybetmiş. Ne acılar var" diye konuştu.

“SOYKIRIMI YAPANLAR HALA HESAP VERMEDİ”

Soykırımı yapanların hala adalet karşısında hesap vermediklerini, ellerini kollarını sallayarak rahat rahat Ermenistan'da gezdiklerini dile getiren Paşayeva, şöyle devam etti:

"Ermenistan, bir kenti sildi. Orada camilerden ezan sesi gelmiyor. Orada tarihi kültürel anıtlarımızın hepsi yok edildi. Mezarlıklarımız bile yok edildi. Buna barbarlık denir. O soykırımı yapanlar, bugünde çeşitli terör örgütlerine, PKK/PYD'ye destek vererek Türkiye aleyhine, insanlarımıza zarar verme faaliyeti içerisindedirler. Bizim birlik beraberlik içinde olmamız gerekir. İnsanımıza, vatanımıza, devletlerimize karşı uzanan ellere karşı, soykırım yapanlara karşı, haksızlık, adaletsiz yapanlara karşı birlik beraberlik içinde olmamız gerekir."

“613 İNSAN BİR GECEDE YOK EDİLDİ”

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar da Ermenilerin 1992'de, Rusya'nın desteğiyle Hocalı'da her türlü katliamı yaptıklarını ifade ederek "Hocalı, 613 insanın bir gecede yok edildiği, kafa derilerinin yüzüldüğü, genç kızların üzerinden sigara söndürüldüğü ve uzuvlarının doğrandığı acı bir gün yaşadı. O günü asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Başta Hocalı olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.