Hollanda'da ilk "eşcinsel trafik ışığı" Utrecht kentinde hizmete giriyor. Trafik lambalarında el ele tutuşan aynı cinsten iki kişinin görüntüsü ile pembe ışık yer alacak.

Utrecht Belediyesi bu kararla, lezbiyen, gay, biseksüel ve travesti (LGBTİ) bireylerin eşit haklar konusunda verdiği mücadeleye destek olmayı amaçladığını duyurdu.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın habeine göre, eşcinsel trafik ışıkları önerisi, Yeşil Sol Parti (GL) tarafından gündeme getirildi. İlk düzenleme kentin en işlek noktalarından biri olan Lange Viesstraat'taki yaya geçidinde yapıldı.

Yaya geçidi , LGBTİ bireylerin eşitlik mücadelesinde simge olarak kullandığı gökkuşağı renklerine boyandı.

Pembe ışık

Bunun devamında, 8 Mart Salı günü ilk eşcinsel trafik lambası hizmete girecek.

Merkez tren istasyonununa yakın bir noktaya kurulacak trafik lambasında, yeşil ışıkta el ele tutuşan iki erkek görüntüsü yer alacak.

Kırmızı ışıkta ise el ele tutuşmuş iki kadın görüntüsü bulunacak. Gökkuşağı rengine boyanan yaya geçidinin biraz ilerisine de, pembe ışığın bulunduğu bir trafik lambası konacak.

Utrecht Belediyesi, eşcinsel trafik ışıklarının güvenlik ve maliyet nedeniyle, şehir merkezinin biraz dışına konulacağını açıkladı. Pembe trafik lambalarının bin 200 euroya mal olduğu açıklandı.

Eşcinsel trafik ışıkları önerisinin sahibi Yeşil Sol Parti belediye meclis üyesi Pepijn Zwanenberg, alınan karardan memnun. Bunu, eşcinsellere önemli bir destek olarak değerlendiriyor.

Belediye yönetimi de, trafik ışıklarındaki yeni düzenlemenin, LGBTİ bireylerin eşit haklar mücadelesine katkı sağlayacağı görüşünde.

Eşcinsel trafik ışıkları uygulaması geçen Mayıs ayında, Eurovision Şarkı Yarışması için geçici olarak Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilmişti.

Viyana Belediyesi, bu girişim sayesinde "LGBTİ dostu" bir kent olduğu mesajını vermek istemişti.