Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa ve Almanya'nın, Rusya ve Ukrayna ile yürüttüğü müzakerelerin "savaşı engellemek için son şanslardan biri" olduğunu söyledi.

Hollande, Fransa'nın iç kesimlerindeki Tulle kasabasında basına yaptığı açıklamada "Bu görüşmelerin, son şanslardan biri olduğunu düşünüyorum. Kalıcı barış anlaşması için uzlaşma sağlayamadığımız takdirde olabilecek senaryoyu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bunun tek adı var o da savaş" dedi.

Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını azaltmak için çabaların sürdüğünü kaydeden Hollande, pazar günü dörtlü bir telefon görüşmesi yapılacağını belirtti.

"Hedefe ulaşana ve bir anlaşma sağlayana kadar hala risk var" diye konuşan Holllande, Fransa ve Almanya'nın görüşmelerde önemli rol oynadığını ancak barışın sadece bu iki ülkenin çabasına bağlı olmadığını ifade etti.

Hollande ve Merkel, hazırladıkları barış planıyla ilgili perşembe günü Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko ile cuma günü de Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerde bulunmuştu.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kremlin Sarayı'nda yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından Merkel ve Hollande'ın, Minsk Anlaşması'nın uygulanması için Putin'e ilettikleri teklif temelinde olası ortak anlaşma metni üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Söz konusu belgenin, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ve Putin'in tekliflerini içereceğini vurgulayan Peskov, hazırlanacak belgenin daha sonra Ukrayna krizinin tüm taraflarına sunulacağını kaydetmişti.