Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın AB'nin mali düzenlemelerinin bütün üye ülkeler için uygulamasını istedi.

Hollande, Brüksel'de sığınmacı krizi, İngiltere'nin AB'deki geleceği, Suriye ve Libya gündemiyle toplanan AB Liderler Zirvesi toplantısına gelişinde basın mensuplarına İngiltere ile AB arasındaki görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.

"Fransa AB'nin mali düzenlemelerinin her yerde uygulanmasını ve spekülasyonlarla, krizlerle mücadele edebilmek için veto hakkının kalkmasını istiyor" ifadelerini kullanan Hollande, İngiltere ile varılması planlanan anlaşmaya ilişkin de hala üzerinde uzlaşılması gereken noktalar olduğunu, gece boyunca her iki tarafın da önerilerinin masaya yatırıldığını kaydetti.

Üye ülke liderlerinin katıldığı, dün başlayan zirvede İngiltere tarafından talep edilen reformlar tartışılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'de yapılacak AB üyeliğiyle ilgili referandum öncesinde, AB'nin ülkesinin 4 şartını kabul etmesini istiyor.

Cameron, AB'den, İngiltere gibi Avro Bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygı duymasını, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesini, AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını ve İngiltere'ye AB içinden gelen göçmenlerin sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri için ülkede 4 yıl çalışmış olma zorunluluğu getirilmesini talep ediyor.

Şartlar arasında en çok tartışma yaratan da İngiltere'ye AB içinden gelen göçmenlerin sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri için ülkede 4 yıl çalışmış olma zorunluluğu getirilmesi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise söz konusu şartın kabul edilmemesi için çaba sarf ediyor.

Cameron, ülkesinin AB'ye üyeliğini haziranda referanduma götürmeyi planlıyor.