Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede grevlere ve protesto eylemlerine neden olan çalışma yasası tasarısında geri adım atmayacağını, bunun iyi bir yasa olduğunu düşündüğünü söyledi.

G7 zirvesi için bulunduğu Japonya'da konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hollande, hükümetinin temel önceliğinin, petrol rafinerileri ve yakıt depolarına erişimin engellenmesi karşısında ekonominin normal şekilde işlemesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Hollande, "Geri adım atmayacağım çünkü bunun iyi bir reform olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ülkedeki petrol sıkıntısı nedeniyle, beş gündür ülkenin stratejik rezervleri kullanılarak petrol istasyonlarına yakıt sağlanıyor. Rezervlerin ülkeyi 113 gün daha idare edebileceği bildiriliyor.

Diğer taraftan ülkedeki işçi sendikaları halkı grevleri desteklemeye çağırıyor.

Ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin konuyla ilgili Hollande'la görüşmek istemesi üzerine Hollande, diyaloğun her zaman mümkün olduğunu ancak bir ültimatomla karşılaşması halinde hükümetin müzakere masasına oturmayacağını ifade etti.

Yaklaşık üç aydır süren protestoların dün yapılan 8. büyük gösterisine, polise göre 153 bin, konfederasyon yetkililerinin verdiği bilgiye göre 300 bin kişi katıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, eylemlerde 36'sı Paris'te 77 kişi gözaltına alındı, 15 polis yaralandı.

Özellikle Paris, Bordo ve Nantes kentinde polisle göstericiler arasında olaylar çıktı, polis göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Fransa çapındaki 12 bin benzinlikten yaklaşık 5 bininde benzin kıtlığı yaşanırken, Korsika'da da rafineri kuşatma eylemleri gerçekleşti.

Ülkede rafinerilerin yanı sıra elektrik üretiminin yüzde 75'ini sağlayan nükleer santrallerin çoğunda çalışanlar da grev yapıyor ve ülkenin bazı kesimlerinde ufak çaplı da olsa elektrik kesintileri yaşandığı bildiriliyor.

Mart sonunda Ulusal Meclis'e sunulan ve hükümetin anayasal yetkisini kullanarak Ulusal Meclis'ten oylama yaptırmadan geçirdiği çalışma yasa tasarısı 10 Haziran'da Senato'da görüşülmeye başlanacak.

Fransa'da 10 Haziran-10 Temmuz arasında gerçekleştirilecek EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde özellikle ulaşım ve petrol alanları olmak üzere grevlerin sürmesi bekleniyor.

Yasa tasarısının kanunlaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.