Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'la ilgili tarihi bir çözüme ulaştıklarını ve Avro Bölgesi'nin ülkeleri koruduğunu söyledi.

Hollande, Avro Bölgesi Liderler Zirvesi'nin sonunda düzenlediği basın toplantısında, uzun süren tartışma ve pazarlıklar sonucu Yunanistan'la anlaşma sağlandığını kaydetti.

Fransa'nın hedefinin Yunanistan'ı kurallar dahilinde Avro Bölgesi'nde tutmak olduğunu anlatan Hollande, kararın "bir arada ve dayanışma içerisinde" alındığını ifade etti.

Hollande, Yunanistan'a ihtiyaç duyduğu finansmanın sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Yunanistan'a yardım herkesin çıkarınadır" dedi.

Zirvede Yunanistan'la ilgili her konunun detaylı tartışıldığını aktaran Hollande, Yunan parlamentosunun yakın zamanda toplanacağını ve yeni reformları görüşeceğini dile getirdi.

Hollande, Avrupa'nın sorumlu davranarak Yunanistan'a yardım ettiğini belirterek, "Yunanistan, Avrupa'nın dostu bir ülkedir. Tarihi bir çözüme ulaştık. Avro Bölgesi ülkeleri koruyor. Avro Bölgesi'ni daha da güçlü hale getirmeliyiz, korumalıyız ve büyümeliyiz. Çok zaman aldı ama Avrupa için olumlu bir gece ve sabah oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Hollande, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı "cesur tercihinden ötürü" tebrik etti.

"ŞİMDİ ANLAŞTIKLARIMIZI UYGULAMA ZAMANI"

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise uzun tartışmalar sonucunda sürecin nasıl ilerleyeceğini "oy birliğiyle" belirlediklerine dikkati çekerek, "Yunanistan, Avro Bölgesi'nde kalmak kararlılığını gösterdi. Güvenin tekrar kazanılacağına inanıyorum" dedi.

Yunanistan'a sunulan programın faydalarının zararlarından daha fazla olduğunu söyleyen Merkel, ülkenin reforma istekli ve hazır olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Merkel, Yunanistan'a duyulan güvenin geçtiğimiz haftalarda sarsıldığını aktararak, "Şimdi anlaştıklarımızı uygulama zamanı. Yunanistan bazı kararlar almalı. KDV sisteminde ve emeklilik sisteminde değişiklik yapmalı. Bağımsız istatistik ofisi kurmalı. Özelleştirmeler yapmalı. İş piyasasında ve ürün piyasalarında değişim gerçekleştirmeli" diye konuştu.