Hong Kong'da binlerce kişi, yıllık demokrasi yürüyüşü için sokaklara döküldü.

Hong Kong'un Çin'den bağımsızlığını isteyen afişler ve kaybolan kitabevi çalışanı Lam Wing Kee'nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, Pekin'in sıkı yönetimini protesto etti.

Protestocular, Hong Kong Valisi Leung Chun Ying'a istifa etmesi ve Çin hükümetine de Hong Kong'a yarı otonom demokratik bir yönetim vermesi çağrısında bulundu.

Gösteriyi düzenleyenler, bu yılki protestoya öncülük etmesi planlanan Lam'ın güvenlik gerekçesiyle eyleme katılmaktan vazgeçtiğini belirtti.

Demokrasi yanlısı milletvekillerinden Albert Ho, yaptığı açıklamada, Lam'ın son birkaç gündür kimliği belirsiz kişilerce izlendiğini fark ettiği için gösteriye katılmama kararı aldığını belirtti.

Göstericilerden Billy Leung, kaybolan kitabevi çalışanları olayını protesto etmenin büyük önem taşıdığını söyledi. Lam ve arkadaşlarının kaybolmasının herkes için bir uyarı olması gerektiğini söyleyen Leung, "Eleştirel bir zihne sahipseniz doğru olanı söylemeye başladığınızda sizin de sıranız gelmiş olabilir." diye konuştu.

Viktorya Parkı'ndan başlayan ve şehir merkezindeki hükümet binası önünde son bulan gösteriye yüzlerce polis eşlik etti.

Yetkililer, katılımın geçen yıllara oranla daha düşük olduğunu bildirdi.

Hong Kong'da bir kitabevinde çalışan beş kişiden dördü ekim ayında, biri de aralık ayında ortadan kaybolmuştu. Çalışanların, Çin polisi tarafından götürüldüğü ileri sürülmüştü. Hong Kong'daki eylemci gruplar, kitabevi çalışanlarının Çin Devlet Başkanı Şi hakkında yasaklı bir kitabı sattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını iddia etmişti. Lam, yeniden evine döndükten sonra ortadan kaybolduğu, ekim ayından mart ayına kadar gözaltında tutulduğunu ve dışarıyla hiçbir iletişiminin olmadığını kaydetmişti.