New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 15 Mart'ta Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, pazar yeri saldırısı sonucu 25'i çocuk 97 sivilin öldüğü olayda ABD menşeli bombaların kullanıldığını savunarak Suudi Arabistan'a silah satışının askıya alınmasını istedi.

HRW'den yapılan açıklamada, söz konusu pazar yerinden 28 Mart'ta elde edilen görüntü ve fotoğrafların uzmanlarca incelendiği ve bunun sonucu saldırıda MK-84 bombalarının kullanıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Saldırılarda 10 Husi militanının da öldüğü ancak bu bombalamanın sivil ayrımı gözetilmeden yapılması nedeniyle çok sayıda sivil can kaybının yaşandığı savunulan açıklamada, bu "kanunsuz saldırıların" savaş suçu olduğu vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen HRW Araştırmacısı Priyanka Motaparthy, "Yemen'de bir yıldır süren savaşta, sivillere yönelik en ölümcül saldırılardan birinde ABD'nin sağladığı silahlar kullanılmıştır. Bu durum, ülkelerin Suudi Arabistan'a niye silah satmamaları gerektiğini trajik bir şekilde göstermiştir. ABD ve diğer koalisyon ülkeleri, sivillerin kanunsuz öldürülmesinin bir parçası olmayacakları yönünde Suudi Arabistan'a açık mesaj göndermeliler" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelere, Yemen'de sivil bölgelerin hedef alınmasına son verene ve söz konusu saldırıları detaylı şekilde soruşturana kadar Suudi Arabistan'a silah satışını askıya alma çağrısı yapılarak aksi halde işlenen suçlara bu ülkelerin de ortak olabileceği uyarısı yapıldı.

15 Mart'ta Mastaba'daki pazar yerine düzenlenen iki hava saldırısında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği belirtilmişti.