Yemen'de Husi Ensarullah Hareketi'nin, Rusya'nın insani amaçlı ateşkes teklifini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Yemen Haber Ajansına (SABA) göre, Husilerin sözcüsü Şeref Galip Lokman, Rusya'nın Yemen'de insani amaçlı ateşkes teklifini ve Yemen halkına yönelik saldırılara karşı çıkan tüm ülkelerin çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yemen'de operasyonlar nedeniyle yaşanan olumsuz insani durumdan Suudi Arabistan'ı sorumlu tutan Lokman, BM ile dünya ülkelerini, saldırıların durması ve insani yardımların ülkeye ulaştırılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çağırdı.

''SUUDİ ARABİSTAN'IN ATEŞKES ÇAĞRISINA OLUMLU CEVAP VERMEDİLER''

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri de başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Husilerin kendi ateşkes çağrılarına olumlu cevap vermediğini ifade eden Asiri, ''Husilerden, Suudi Arabistan'ın insani yardım ulaşması için 5 günlük ateşkes ilanı girişimine olumlu karşılık almadık'' dedi.

Asiri, 24 saatte Husi hedeflerine yaklaşık 130 hava saldırısı düzenlediklerini, bunlardan 100'ün de hedeflerin vurulduğunu belirtti. Asiri, bu saldırılarda 17 Husi liderinin de öldüğünü söyledi.

''48 SAAT İÇİNDE ACI DARBE İNDİRİLECEK''

Aden ve Sada kentlerindeki silah ve mühimmat depolarının vurulduğunu bildiren Asiri, ''48 saat içinde Husi militanlarına acı bir darbe indireceğiz'' ifadesini kullandı.

Husilerin, bölge sakinlerini canlı kalkan olarak kullandığını savunan Asiri, ''Husiler, bölge halkının Sada'dan çıkmasına izin vermiyor'' diye konuştu.

Rusya'nın, nisanın başında BM Güvenlik Konseyi'ne ''Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona katılan ülkelerin Yemen'e yardım ulaştırılması için insani amaçlı ateşkes ilan etmesi'' yönünde yaptığı teklif reddedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de dün Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.