İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin sonuç bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

  • Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz.
  • Dünyayı Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz.
  • BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) harekete geçememesi halinde (Kudüs'e ilişkin) bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazırız.
  • ABD Başkanı’nın (Donald Trump) kararını en güçlü şekilde reddediyor ve kınıyoruz. ABD yönetimi barış sürecindeki rolünden çekilmeli. ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvedeki konuşmasında dile getirdiği 'Tüm dünyayı Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımaya çağırma' önerisi de sonuç bildirisine yansıdı.

İİT Olağanüstü Zirvesi'ne 48 ülkeden katılım olurken, Afganistan, Azerbaycan, Brunei, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Komorlar, Lübnan, Sudan, Ürdün ve Yemen cumhurbaşkanı, devlet başkanı ya da kral, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Cibuti, Kazakistan Meclis Başkanı, Pakistan ve Malezya başbakan, Özbekistan senato başkanı, Umman Sultan'ın özel temsilcisi düzeyinde katılım sağladı.

Gözlemci ülkelerden Kuzey Kıbrıs'ı lider Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezüella'yı da Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil etti.